Какво трябва да знаем при отглеждането на ягоди?

32914
Какво трябва да знаем при отглеждането на ягоди?
Снимка: iStock

Трябва да знаете, че ягодите се развиват много добре, когато се прилагат органични торове. Сега можете да ги купите без никакви проблеми. На маркираното място в градината трябва да изкопаете дупки. За да се вкоренят по-добре ягодите, по-добре е да засадите няколко растения с корени в една дупка. Добавете тор към кладенците, разбъркайте земята. Засаждаме растения и нанасяме почва. Между дупките трябва да има около 30 см разстояние. При такова засаждане растенията няма да пречат едно на друго. Ягодите са влаголюбиви растения, така че трябва да се уверите, че почвата не е суха, особено през периода, когато току-що сте засадили растението.

Ягодовите храсти бързо остаряват и губят производителност, така че не се препоръчва да ги държите на едно място повече от 4-5 години. Идеалният вариант е всяка година да засаждате ново легло и да го премахвате след пет години. Сред вашите познати със сигурност ще има и такива, които успешно отглеждат градински ягоди на едно място в продължение на 6-7 години или повече. В това няма нищо невероятно. Не всички сортове остаряват бързо, има и "дълголетни". И все пак е по-добре да смените както растенията, така и мястото им на засаждане навреме - това ще намали разпространението на вредители и болести и ще помогне за възстановяване на плодородието на почвата.

Ако вече купувате ЯГОДИ, винаги следете за ето тези неща

Смяната на сортовете ягоди не само ви позволяват да изберете най-вкусните и подходящи за вашата градина, но също така намалява заплахата от разпространение на болести. Най-добрият изход е, без да пренебрегвате съветите на приятели, да придобиете собствен опит, като редовно купувате и тествате няколко екземпляра от различни сортове. И тези, които обичате да размножавате.

Размножавайте ягодите по правилния начин

Нова ягодова плантация обикновено се засажда с частично закупени растения, частично със собствен посадъчен материал. Подготовката на разсада е най-добре да започне по време на прибиране на реколтата. По това време оценете ягодовите храсти и се погрижете за най-добрите. Изберете и маркирайте с колчета растенията с голям брой здрави и повече или по-малко равномерни плодове - те са най-продуктивните, от тях и само от тях си струва да вземете посадъчен материал за полагане на следващия парцел.

За изобилна реколта от ягоди полейте ги само веднъж с този разтвор

За да получите максимален добив, по-добре е да засадите ягоди през юли, на добре осветено място (дори движещата се сянка от дърво пречи на растението да цъфти и да дава плодове). Почвата на новото място за засаждане трябва да почива от градински ягоди (4 години), от картофи, домати и други нощни сенници (най-малко 2 години).

Трябва ли да покривате ягодите през зимата?

Разбира се, всичко зависи от това колко студено е в района, в който живеете през зимата и колко сняг вали. Ако е много студено, тогава е по-добре да подготвите оранжерия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com