Какъв сорт домати да засадите, за да имате богата реколта и никакви болести

30481
Какъв сорт домати да засадите, за да имате богата реколта и никакви болести
Снимка: iStock/Guliver

Доматите са зеленчукова култура, при която доста видимо се отразиха икономическите промени, свързани с високите разходи при производство. Има голяма несигурност заради несигурните доставки, високите цени на горивата, покачването на основни компоненти като препарати и торове. 

При доматите има значителен ръст на изкупните цени. През изминалата година цените са се покачили с 22%, а през първото тримесечие на 2023 година има ръст от 7%. И въпреки този ръст не винаги се покриват разходите при производство.

Превенция и грижи за доматите: Как да избегнете гниенето

През лятото цените на доматите са по-ниски. Няма и разходи по отопление. В същото време обаче предлагането е по-голямо и това води до понижаване на цените. Затова е и важно земеделците да открият стабилен сорт, който да минимализира възможностите за некачествена продукция през летните месеци.

За да имат по-голям печалба, производителите трябва да вземат предвид някои сериозни проблеми в отглеждането на домати. През горещите летни месеци, когато доматите имат нужда от повече вода, може да има дефицит на калций. Той е изключително важен за правилното функциониране на растенията и участва в развитието на клетъчните стени, корените и листата.

Когато няма достатъчно калций, може да се появи върхово гниене на плодовете и да се намали тяхното количество и качество. Първият признак на болестта е появата на хлътнало, кафеникаво – черно петно, което е около 1-2 сантиметра и се намира в долния край на плода. Петната с времето се разрастват и стават доста големи.

В началната фаза на болестта гниенето е сухо, а впоследствие става мокро. Тези плодове обикновено не стават за нищо и се бракуват и така добивът намалява. Проблемът доста често се среща при розовите домати. Те са изключително податливи на калциев дефицит, защото имат по-слаба усвоителна способност на кореновата система. Земеделците се борят с този проблем като прилагат листно подхранване с торове, които съдържат калций. Но това решава проблема само частично. Затова е препоръчително да се използват сортове розови домати, които са устойчиви на болестта.

Най-добрият тор за доматите се крие в кухненския шкаф

Такъв сорт е розовият домат Манекро, който благодарение на своя вегетативен растеж, сортът е доста устойчив на калциев дефицит. Манекро има мощен вегетативен растеж и висока толерантност към топлина. Доматите не се напукват, не издребняват във височина и имат отличен вкус, външен вид и се транспортират с минимум щети. Именно това прави този сорт идеален за земеделците, защото се отглеждат по-лесно и напълно задоволяват нуждите на потребителите. Въпреки икономическите проблеми, свързани с високите разходи, Манекро ще помогне на производителите да имат по-голяма стабилност и рентабилност. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com