Най-добрият тор за доматите се крие в кухненския шкаф

90710
Най-добрият тор за доматите се крие в кухненския шкаф
Снимка: iStock

Сред многото различни варианти за подхранване на доматите има един много прост, достъпен и ефективен - той се крие в кухненския шкаф.

Най-добрият тор за доматите

Солта прави повече от това просто да придава вкус на храната или да консервира храната. Тя също е полезен тор за доматите, който допринася за техния растеж, развитие, плододаване и качество.

Ще берете доматите в чували, трябват ви само 3 лъжици от това

Солта е химично съединение на натрий и хлор (NaCl), което има редица полезни свойства за растенията. По-специално, солта има свойството да:

• стимулира връзването и узряването на плодовете - тя повишава осмотичното налягане в растителните клетки, което допринася за по-доброто усвояване на водата и хранителните вещества от почвата. Това ускорява образуването на цветове и яйчници върху доматите, а също така подобрява качеството на плодовете - те стават по-големи, по-сочни и по-сладки;

• предпазва от болести и неприятели - тя има дезинфекциращо и репелентно действие. Потиска развитието на гъбични и бактериални инфекции по доматите, като късна болест, алтернариоза, бактериоза и др. Освен това солта прогонва някои вредители, като листни въшки, къртици, колорадски бръмбари и др.;

Третиране на доматите с борна киселина: НЕ правете тези грешки, за да не останете без реколта

• подобрява вкуса на плодовете - солта допринася за натрупването на захари и органични киселини в плодовете на доматите, което ги прави по-ароматни и вкусни. В допълнение, солта подобрява цвета на плодовете, като ги прави по-ярки и по-привлекателни.

Начини за използване на сол за подхранване на доматите

Има различни начини за използване на сол за доматите. Те зависят от целта - стимулиране растежа и развитието на растенията, предпазване от болести и неприятели или подобряване вкуса на плодовете. Ето и някои от тях.

• Подхранване - за целта пригответе разтвор от 1 супена лъжица сол и 10 литра вода. Този разтвор може да се използва както за кореново подхранване (поливане), така и за листно (пръскане). Подхранването се извършва на всеки 10-14 дни от момента на появата на първите яйчници до узряването на плодовете.

Полейте доматите с това през юни и клоните им ще счупят от реколтата

• Пръскане - това е начин за използване на солта за защита на доматите от болести и неприятели. За да направите това, направете разтвор от 1 чаша сол на 10 литра вода. Този разтвор се използва за пръскането на растения веднъж месечно от началото на цъфтежа до края на плододаването.

• Поръсване - това е начин за използване на сол за подобряване на вкуса на плодовете. За да направите това, поръсете почвата около доматите с малко количество сол (не повече от 1 чаена лъжичка на храст) преди поливане или дъжд. Този метод се използва веднъж на сезон на етапа на образуване на плодове.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com