Клематис - Царицата на градините

13777
Клематис - Царицата на градините
Снимка: iStock

Клематисът, често наричан "Кралицата на увивните растения", е растение с ефектни цветове и величествен вид. Това класическо декоративно растение може да направи вашата градина наистина впечатляваща, ако следвате няколко важни съвета за грижа. Разнообразието от видове клематис също е впечатляващо, включително вечнозелен, едър цъфтящ и ранно-къснозрял сорт. Всички те споделят една обща характеристика - лианоподобни издънки, които се издигат нагоре по голите стени, огради и дървета.

Засаждане

Най-доброто време за засаждане на клематис в градината ви е между август и октомври. При изваждане на растението от саксията, бъдете внимателни да не повредите неговите чувствителни корени. Земята в саксията трябва да бъде влажна, и ако е суха, може да поставите саксията в кофа с вода.

Най-добрите катерещи растения за градинска арка: Създайте красота и хармония

Местоположение

Клематисите в природата обичат да се изкачват по дървета и храсти към слънцето. Затова, когато засаждате тези растения в градината си, трябва да имате предвид нуждата им от слънце и сянка. Важно е да се избягва прекомерната топлина в основата на растението. Можете да засадите почвопокривни растения около клематиса, за да осигурите сянка за долната част на растението. Също така можете да използвате стари счупени тухли, камъни или други градински декорации, за да създадете сянка.

Засаждане

За да засадите успешно клематис, започнете с изкопаване на голяма и дълбока дупка. Почвата трябва да бъде влажна и богата на хранителни вещества. Можете да поставите каменни стърготини в долната част на дупката, особено ако почвата е тежка или глинеста, за да предотвратите преовлажняване, което може да нарани корените на растението. След това пълните дупката със смесена почва и внимателно поливате новото си растение.

Това са цветята, които трябва да засадите през есента

Помощ за катерене

Клематисът може да достигне височина до три метра с помощта на своите пипала, които се закачат за дървета, огради и стени. За да му предоставите подходяща опора за катерене, можете да инсталирате пергола или да използвате хоризонтални, и вертикални дървени летви, телени кабели, арки от рози или други структури. Този помощни средства за катерене трябва да се инсталират едновременно със засаждането на растението в градината.

Следвайки тези съвети ще можете да превърнете вашата градина в истински рай за тази градинска кралица с великолепни цветя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com