Кои цветя виреят добре на южна тераса?

7732
Кои цветя виреят добре на южна тераса?
Снимка: iStock

Повечето градинари знаят, че южните балкони не са особено подходящи за отглеждане на растения. Но все пак има видове, които се чувстват добре на пряка слънчева светлина и висока температура, стига да ги поливате редовно. Кои са те ?

Сакъзче – известно е още като висящо мушкато. Цъфти от април до септември и вирее добре на глинесто – хумусна градинска почва. Има нужда от редовно, но умерено поливане и трябва да се внимава да не се задържа вода, защото това може да доведе до загниване на растението.

Калдаръмче – отглежда се изключително лесно. Обича светлината и се чувства добре на южен и западен балкон. Цъфти през юни и юли. Сухоустойчиво е и няма претенции към вида почва.

Пасифлора – това е красива лиана с продължителен и пищен цъфтеж. Харесва светлината и вирее добре на южни, югозападни и западни тераси. Пасифлората има нужда от обилно поливане, защото обича високата влажност.

ЛЕСНИ начини да се справите с листните въшки по домашните растения

Петуния – това определено е най-често срещаното растениe по нашите балкони. Цъфти от май до късна есен в богата цветова гама. Обича топли и добре огряти от слънцето места. Има нужда от поливане през ден, а през горещите летни дни – ежедневно. Ако забележите прецъфтели цветове, премахнете ги, за да се чувства добре растението.

Калибрахое – красиво, пъстро каскадно растение, което доста прилича на петуния. Обикновено се отглежда в кашпи, сандъчета или висящи саксии. Цъфти от май до октомври в най-различни нюанси. Има нужда от редовно поливане, но без излишна влага. Като цяло обича слънчеви места, но ако имате възможност му осигурете леко засенчване в най-горещите следобедни часове.

Лобелия – едногодишно растения с много красиви, нежни и пъстри цветове. Може да бъде засадено в градината или да се отглежда в кашпи или висящи саксии. Има нужда от умерено до често поливане, така че следете почвата да не пресъхва. Вирее добре както на източен, така и на югоизточен балкон. Ако искате да го отглеждате на тераса, където грее слънце по цял ден, осигурете на лобелията сянка в обедните и следобедните часове.

Ако имате сенчеста градина - засадете ТЕЗИ цветя

Тагетес – сухоустойчиво и много топлолюбиво растение, което хем няма претенции, хем се развива доста бързо. Вирее добре на южен или западен балкон, обича светлина и богата на хранителни вещества почва. Обикновено това растение се използва за създаване на красив цветен килим в тревни площи, украса на бордюри, лехи и алеи.

Агератум – известно е още като синьо пухче. Вирее добре в сандъче на слънчева тераса. Харесва лека, неутрална почва и има нужда от обилно поливане и редовно премахване на прецъфтелите цветове.

На слънчева тераса може да отглеждате още карамфил, невен, рози, гергина, както и кактус, разбира се. От подправките слънце харесват магданоз, мента, босилек, розмарин и кориандър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com