Кои са цветята, които се садят през МАЙ

22986
Кои са цветята, които се садят през МАЙ
Снимка: Рexels

Ако през зимата сте се погрижили за своя разсад, то през месец май вече е подходящо да ги пресадите на открито в градината си. Засаждането е най-добре да се прави рано през деня или през по-хладни и облачни дни. При всички случаи почвата трябва да се прекопае и да стане рохкава, буците трябва да се раздробят, а след засаждането на растенията почвата се отъпква и полива. В зависимост от вида на цветята, които сте избрали, ще прецените на каква гъстота да ги засаждате.

Кои са най-ароматните цветя?

Някои от най-подходящите видове цветя за засаждане през май

Вербена

Това нежно цвете расте на туфи и може да се открие в различни цветови вариации. Изглежда много красиво в сандъчета на терасата или прозореца, във висящи саксии, в скален кът и др. Семената се посяват още през февруари на закрито, а вече поникналите цветчета се пресаждат на открито през месец май. Размножаването може да се осъществи и чрез резници. 
Засадете отделните цветове вербена на разстояние от 25 см, почвата е препоръчително да бъде рохкава и влажна с пряк достъп на слънчева светлина.

Маргаритки

Кой не обича маргаритки? Те цъфтят в края на месец май и продължават да ни радват с красотата си чак до края на август. Засаждането може да стане между май и юни с разстояние между отделните цветове 15-10 см. Изберете слънчево или прошарено място.

Какви цветя да засадим през пролетта?

Астра

По-позната ни като богородичка, астрата не е капризно растение и се отглежда лесно. Цъфти в края на летния сезон и през есента. Не обича прекаленото поливане и не е капризно откъм почва, в която ще бъде засадено.

Семената се посяват през март или април в студени парници с температура до 18 градуса. Поникването на първите цветове е след около седмица. На открито се пресаждат през май и отделните цветове се засаждат на разстояние до 30 см едно от друго при по-ниските видове, 30-40 см при тези със средна височина и до 60 см за най-високите.

Цветята, които отблъскват насекомите. Засадете ги още СЕГА!

Карамфил

Карамфилите също не са капризни и могат да бъдат засадени във всякаква почва, но най-добре ще растат в алкална и добре дренирана. Имат нужда от пряка светлина. Семената се засяват през месец март на дълбочина до 3 см и се отглеждат на топло. Растението пораства за около 7-8 дни. След 15-20 ден се появяват 3 истински листа, което означава, че е време за пикиране на разсада. В средата на месец май се засаждат на открито с разстояние между тях - 2-3 см.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

На каква дълбочина се засаждат доматите, за да има богата реколта

6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com