Кои са най-опасните вируси по доматите - съсипват цялата реколта?

3818
Кои са най-опасните вируси по доматите - съсипват цялата реколта?
Снимка: iStock

Появата и развитието на вирусите по доматите са в пряка зависимост от условията на околната среда: температура, слънчево греене, влажност на въздуха и почвата, преносители на болестта (листни въшки, трипсове, цикади и др.), наличие на плевели.

Аспермия (безсеменност)

Основният симптом на заболяването е храстовидността. В засегнатото растение точката на растеж на главното стъбло е застопорена и растежът на върха е силно забавен. Листата на болното растение придобиват мозаечен цвят или тъмнозелени петна, а по-късно стават по-малки. Жилките от долната страна на листа придобиват антоцианов цвят. Причинител е вирусът на доматената аспермия.

Вътрешна некроза

Заболяването се причинява от късно заразяване с вируса на тютюневата мозайка. Вътре в плода се образуват участъци от мъртва тъкан, вариращи от кафяво-сиви до кафяво-бели. Засегнатите участъци се разпространяват от мястото на прикрепване към стъблото и понякога заемат повече от половината от цялата повърхност. Вътрешната некроза най-често се появява в първите плодове, т. е. уврежда ранната продукция.

Кои са най-вкусните сортове домати?

Мозайка

Характеризира се с образуването на светлозелени петна по листата. Често сегментите им имат нишковидна или папратовидна форма. Такива растения изостават в растежа, интензивността на цъфтежа и плододаването намалява. Причинителят на заболяването е вирусът на пръчковидната доматена мозайка, чиито частици са с дължина 300 nm и диаметър 18 nm. Предава се от растение на растение по време на процеса на засаждане на разсад и се разпространява от листни въшки и други насекоми.

Столбур

Болестта се проявява по листата, стъблата и плодовете. Върховете на болното растение и младите издънки, а по-късно и долните листа, придобиват розово-виолетов цвят поради натрупването на антоцианин в тъканите. Листата на болните растения са малки, хлоротични, листните сегменти се извиват нагоре във формата на лодка.

Листата и стъблата стават груби и чупливи. Цветовете на засегнатото растение се деформират, увеличават се по размер, често растат заедно и стават камбановидни. Повечето цветове са стерилни. Плодовете са малки, вдървени и неравномерно оцветени. Заболяването се причинява от микоплазмени тела. Те се разпространяват по време на вегетационния период на растенията чрез прободно-смучещи насекоми.

Двоен стрик

По листата се появява светлозелена мозайка и множество малки сиво-кафяви некротични петна. Възможно е увяхване и изсъхване на листата. При по-късен растеж се наблюдава зелена и жълта мозайка с малки неправилни шоколадови петна. Върху стъблата и дръжките изникват тъмнокафяви ивици. По малките плодове има малки кафяви петна с неправилна форма.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Нишковидност и папратовидни листа

Симптомите са посочени в самото име на заболяването. Папратовидната деформация се изразява в образуването на много малки листенца, сякаш натъпкани едно в друго. Когато върховете на отделните листчета станат по-дълги и по-тънки, листът може дори да придобие вид на паяк. Деформираните листа вече не са в състояние да задоволят нуждата на растението от фотосинтеза. И ако болестта се прояви рано, може изобщо да няма реколта. Причинителят на тази болест по доматите е краставичен вирус - същият, който предизвиква обикновената мозайка в краставичните растения.

Бронзиране или петнисто увяхване

Върху младите листа по върховете или по страничните издънки на доматените растения се появяват бронзови пръстени и петна, които се увеличават по размер, сливат се и образуват солиден бронзов оттенък на повърхността на листата. След това се появяват кафяви петна с различна форма – това е мъртва тъкан.

Когато узреят, плодовете придобиват петна с пъстър цвят: нормалният червен цвят се редува с жълти и яркочервени петна. Поради този вид плодове върху засегнатото растение, болестта има второ име - петнисто увяхване на доматите.

Причинителят на заболяването - вирусът на доматеното бронзиране, има сферична форма с диаметър 40 nm. Инкубационният период на болестта (от заразяването до появата на първите симптоми) продължава от 7 до 24 дни в зависимост от възрастта на растенията и температурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com