Кои зеленчуци виреят най-добре един до друг

17279
Кои зеленчуци виреят най-добре един до друг
Снимка: iStock

Някои зеленчуци са толкова близки един до друг, че не могат да живеят един без друг! Този вид съседски отношения ще ви изненадат. След няколко години отглеждане на зеленчуци ще откриете, че някои от тях растат добре заедно, а други си пречат.

Някои зеленчуци и цветя стимулират взаимно растежа си, подобряват почвата и отблъскват вредителите. Това се нарича "интелигентно засаждане".

За най-начинаещите градинари: Как да отгледаме много картофи!

Съвместимост на зеленчуците за засаждане в градината

Ключът към разумното засаждане е всеки зеленчук да се засажда заедно с друго растение-компаньон, а не самостоятелно. При това е важно да се обърне внимание на семейството на зеленчука. Зеленчуците от семейството на зелето, например, се съчетават добре с цвекло и зеленолистни зеленчуци. Някои билки дори могат да отблъснат вредителите от зеленчуците и да подобрят вкуса им.

От друга страна обаче, има някои зеленчуци, с които те са неизбежно несъвместими. Ето някои зеленчуци, които трябва да се засаждат близо един до друг, и някои, които трябва да се засаждат по-далеч. Ще ви покажем и най-успешните комбинации от зеленчуци за вашата градина. 

Моркови за засаждане в градината

Най-добрият съсед на морковите е лукът. Те имат инсектицидно и фунгицидно свойство, благодарение на съдържанието си на алицин, което помага за отблъскване на вредителите. Други отлични съседи на морковите са фасулът, градинският чай, ряпата, марулята, розмаринът, грахът и доматите. Най-добре е обаче да не засаждате моркови до копър или магданоз.

Чушки

Чушките растат добре в съседство с босилек, кориандър, лук, спанак и домати. Те обаче не се съчетават добре с бобови растения.

Картофи

Картофите ще дадат чудесна реколта, ако бъдат засадени до боб, броколи, зеле, царевица, патладжан, чесън, маруля, лук, грах и репички. Не засаждайте обаче картофи до краставици, пъпеши, тиквички, домати и слънчоглед.

Домати

Доматите трябва да се засаждат до аспержи, босилек, фасул, краставици, моркови, целина, копър, маруля, пъпеши, лук, пащърнак, репички, спанак и мащерка. Те не растат добре в лехи със зеле, картофи и царевица.

Фасул

Фасулът расте добре заедно с броколи, царевица, зеле, моркови, целина, карфиол, краставици, патладжани, грах, картофи, репички и тиквички. Те обаче не се съчетават добре с чесън, слънчоглед, лук и чушки.

Цвекло

Чуден градинарски трик, с който да ускорите растежа на чушките и да получите богата реколта

Чушките са красив зеленчук с широк спектър от вкусове - от сладки до кисели, пикантни и "огнени". Чушките са топлолюбиви растения, коит...

Съседи на лехите, засадени с цвекло, са броколи, аспержи, карфиол, маруля и лук. Лоши съседи са фасулът.

Зеле

Зелето трябва да се засажда в съседство с фасул, целина, краставици, копър, маруля, лук, картофи, градински чай, спанак и мащерка. То не трябва да бъде в една леха с броколи, карфиол, ягоди и домати.

Краставици

Краставиците е най-добре да се засаждат до фасул, броколи, царевица, зеле, карфиол, слънчоглед, грах и маруля. Краставиците не трябва да се засаждат до зеленина, пъпеши и картофи.

Четирите супер ефективни домашни убийци на досадните листни въшки

Едно от най-неприятните преживявания за любителите на цветя е, когато красивите растения са нападнати от листни въшки. Това са едни от ...

Лук

Цвекло, броколи, спанак, зеле, картофи, моркови, маруля и чушки. Лоши съседи - боб, грах и градински чай.

Ето правилният начин за наторяване на най-ранните зеленчуци в градината

Отлично трио са царевицата, грахът и тиквата

Тайната на съвместното отглеждане на тези растения е известна още на американските индианци. Царевицата, грахът и тиквата са най-успешната леха. Царевицата се комбинира добре с граха и насища почвата с азот. Тиквите не позволяват на плевелите да растат. Това гарантира чудесна реколта! Сега вече знаете кои зеленчуци къде да засадите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да изгоним черните мушички по доматите?

Кога се прави обеззаразяване на почвата за домати?

Мечтана градина: 6 оригинални идеи за лятна вила

Поливане на ягодите - как е правилно да се прави

Къде е най-добре да се засадят краставиците?

Засаждане на тиква - кога е най-добре да се прави

Защо марулята горчи - ето къде грешат градинарите

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com