За най-начинаещите градинари: Как да отгледаме много картофи!

14361
За най-начинаещите градинари: Как да отгледаме много картофи!
Снимка: iStock

Събирането на големи количества картофи от едно място в продължение на три до четири години е възможно, но изисква много работа. Ако не се страхувате да се отклонявате от нормата и сте готови да експериментирате, този метод ще ви хареса.

Колебаете ли се да промените обичайния си метод на засаждане, за да получите няколко килограма картофи? Този метод на отглеждане може да даде 6-7 кг на квадратен метър през първата година, а след няколко години, когато се усвои напълно, добивите могат да достигнат 9-10 кг на квадратен метър!

Как да си отгледаме много и чудно вкусни картофи сами с тези 8 градинарски тайни

Есенна подготовка на мястото за засаждане на картофи

Четирите супер ефективни домашни убийци на досадните листни въшки

Едно от най-неприятните преживявания за любителите на цветя е, когато красивите растения са нападнати от листни въшки. Това са едни от ...

Един от основните съвети (и трудности) на този метод за отглеждане на картофи е есенното маркиране и подготовка на парцела. През първата година ще ви е необходима рулетка, но след няколко сезона можете да направите всичко наведнъж.

Започнете с изкопаването на бразда от север на юг, на около 40 см от края. Тя трябва да е дълбока около 45 cm и широка 30 cm. Цялата почва, изкопана от браздата, се поставя успоредно на нея, като се образува малка купчинка. Изкопайте още една на разстояние 60 cm от края на браздата и повторете процеса до края на полето.

Направеният изкоп трябва да се запълни с няколко материала едновременно. Първо поставете на дъното растителни остатъци и кухненски отпадъци. Раздробете големите, но не ги мачкайте. Не слагайте в браздата клонки от картофи и домати - те могат да доведат до заболявания. След растителните остатъци поставете падналите листа (за предпочитане орехови или брезови листа, но листата от плодни дървета също са приемливи). Поливайте умерено и изчакайте канавката да се напълни до половината. След това добавете кофа (5-6 kg) хумус на всеки 5-6 m. Смесете хумуса с почва от съседна могила и го разстелете на слой от 4-5 cm. На всеки 30-35 см от браздата поръсете 1 с.л. дървесна пепел върху почвата и отново покрийте.

Подготовка на картофите за засаждане

За да получите максимален добив от картофите, трябва да сте много внимателни при избора на картофи и тяхната подготовка. За този метод са подходящи високодобивни, ранозреещи или къснозреещи сортове картофи. Също така е препоръчително да изберете сортове картофи, които са устойчиви на струпясване. Подгответе картофите за засаждане предварително. Те трябва да покълнат 30-45 дни преди засаждането на светло в хладно помещение при температура 12-15°C. След като това е направено, засадете картофите и ги покрийте със слой почва с дебелина 10-12 см. Най-добре е да се работи с лека мотика или гребло, за да не се повреди структурата на парцела. Ако работата е извършена правилно, могилата ще бъде почти плоска.

Със сигурност не знаете тези шест неща за любимите си зеленчуци

Дори опитните градинари не знаят всичко за местните зеленчуци, плодове, цветя и дървета. Учените непрекъснато правят нови открития и лю...

Погребване на картофите

Картофите трябва да се заравят два пъти по време на вегетацията. Това трябва да се направи през юни-юли (без периода на цъфтеж), в идеалния случай след дъжд. След като всички могили и бразди бъдат завършени, могилите и траншеите трябва да се преместят. Не бива да се забравят и традиционните грижи за картофените растения. Отстранявайте своевременно плевелите и събирайте цветните картофени бръмбари или третирайте с някакъв инсектицид.

Кога и как да засадите картофите за голяма реколта?

Прибиране на реколтата през есента

Прибирайте картофите през първата половина на септември, като изберете сух ден. За да се избегне разкъсването на могилите и да се сведат до минимум механичните повреди по картофите, цялата работа трябва да се извършва с вила. След като приключите с прибирането на реколтата, започнете подготовката за засаждане на картофите за следващата година. За тази цел повторете прекопаването и оформянето на хълмовете, като изместите мястото на миналогодишната бразда с 30 cm. Това означава, че догодина ще трябва да се отдръпнете на 70 cm от ръба (40 cm от миналата година + 30 cm от първоначалната траншея). Целта е да се избегне засаждането на растения на едно и също място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com