Лечебни билки във вашата градина: Добрият избор

2206
Лечебни билки във вашата градина: Добрият избор
Снимка: iStock/Guliver

Няма нищо по-хубаво от билкова градина у дома. Освен че ще имате винаги пресни билки за вашите ястия, вие ще имате домашна аптечка. Билките могат да бъдат полезни в много случаи, така че продължете да четете, за да разберете полезните им свойства и как се отглеждат в градината.

До 17-ти век билките са били основните съставки на медицинската практика, но оттогава са заменени от синтетични продукти. Въпреки това някои страни, като Индия и Китай, все още широко използват билките като лекарство.

Билките могат да донесат облекчение при някои заболявания, но статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Лайка

От цветовете на лайката може да се свари чай, който да се използва за облекчаване на безсъние. Спазмолитична билка, лайката е полезна и при нервни стомашни разстройства, когато се използва умерено.

Лайката предпочита пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден. При засаждане трябва да смесите компост или друга органична материя в почвата. Полейте веднага след засаждане.

Билкова градина: Засяване на кориандър - ще се изненадате колко е лесно!

Копър

Чаят от копър може да ви помогне, когато страдате от газове или стомашни спазми. Сложете една чаена лъжичка семена в чаша, залейте с вряла вода, оставете да престои, след което прецедете и пийте. Семената от копър могат и да се дъвчат, за да успокоите стомаха си след хранене.

Засяване и грижа за копъра е много лесна задача. Расте най-добре на пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина. Ще расте добре както в бедна, така и в богата почва или във влажни, сухи условия.

Чесън

Ако редовно консумирате чесън, той може да понижи нивата на мазнини в кръвта, включително холестерола, и да намали шансовете за образуване на кръвни съсиреци.

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

Мента

Чай от мента може да ви помогне при лошо храносмилане или ако се почувствате подути след хранене. Поставете шепа пресни или изсушени листа в чаша, залейте с вряла вода и оставете да престои пет минути. Поставете капак отгоре, за да спрете парата да разсейва етеричните масла.

Осигурете на растението влажно, но добре дренирано място, където да расте. Ментата харесва много слънце, но може да расте и на частична сянка. Билката трябва да порасне до 50-60 см височина.

Розмарин

Чаят от пресни листа от розмарин стимулира паметта и премахва махмурлука. Пийте умерено. Осигуренте на розмарина пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден, и лека, добре дренирана почва с рН между 6 и 7. Добавите няколко см отлежала обогатена с компост универсална земна почва, за да подобрите почвата, в която расте розмарина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com