Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

2513
Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това
Снимка: iStock/Guliver

В началото на пролетта, когато природата се събужда след зимен сън, започва активният растеж на любимия на всички люляк. През този период е много важно да му осигурите подходяща грижа, за да получите буен и ярък цъфтеж. Руският агроном Светлана Мамина, която се е специализирала в отглеждането на различни сортове от това растение повече от 20 години, говори за това как да направи това.

Пищен цъфтеж на люляка

“Първата стъпка в грижата за люляковия храст е резитбата. През пролетта, преди да започне активен растеж, е необходимо да се отрежат всички стари и повредени клони, както и тези, които растат вътре в короната и пречат на нейното нормално развитие. Това ще помогне на растението да насочи енергията си към образуване на нови издънки, както и да ви зарадва с по-пищен цъфтеж“, казва Светлана Мамина.

Какво ще се случи в дома ви, ако засадите люляк на двора?

Експертът посочва торенето като следваща стъпка. Люляците се нуждаят от достатъчно хранителни вещества за нормален растеж и развитие. През пролетта се препоръчва използването на органични торове като компост или хумус. Те съдържат всички необходими хранителни вещества и подобряват структурата на почвата.

“Можете също така да използвате минерални торове, съдържащи азот, фосфор и калий. Азотът подпомага растежа на зелената маса, фосфорът - развитието на кореновата система, а калият - укрепва стъблата и листата. Въпреки това, не трябва да прекалявате с азотните торове, тъй като те могат да доведат до прекомерен растеж на зелена маса в ущърб на цъфтежа”, казва специалистът.

Светлана Мамина отбелязва, че люляците се нуждаят от редовно поливане. През пролетта, особено в периода на активен растеж, растението се нуждае от достатъчно количество влага. Въпреки това, не трябва да преовлажнявате почвата, тъй като това може да причини гниене на корените.

Също така си струва да се обърне внимание на защитата от вредители и болести. В началото на пролетта можете да извършите превантивно третиране на растението със специални препарати, които ще помогнат за предотвратяване на развитието на болести и нападения от вредители.

Люляците се размножават със семена само от специалисти в разсадници. Градинарите използват вегетативни методи за размножаване на сортови люляци: наслояване, присаждане и резници. Можете да закупите вече присадени разсад или собствени корени, получени от наслояване или резници.

Предимството на собствения разсад пред присадения е, че е по-малко взискателен, бързо се възстановява след зимата и лесно се размножава чрез вегетативни методи. Самовкоренените люляци имат голяма дълготрайност.

Дори не сте предполагали за тези лечебни свойства на люляка

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com