Магданоз, копър и лук: как да отледаме собствена реколта на прозореца

24728
Магданоз, копър и лук: как да отледаме собствена реколта на прозореца
Снимка: https://pixabay.com

Магданоз, копър, див лук - както много други растения, включително билки - могат лесно да се отглеждат на перваза на кухненския прозорец. Какви са предимствата на домашно отглежданата зеленина и защо трябва да включите нейните култури в менюто си? 

Хлорофил: Силата на зелените растения

Разговорно наричан зелената кръв на растенията, хлорофилът попадна под наблюдението на учените преди повече от 100 години. Те доказаха, че има положителен, многопосочен ефект върху здравето. Германският химик д-р Рихард Вилщатер е установил, че молекулите на хлорофила и човешките червени кръвни клетки са почти идентични. Ето защо разговорното наименование "зелена кръв" е възприето толкова ефективно. За растенията хлорофилът е багрило, за човешките клетки - мощен антиоксидант.

Какво ще спечелим, като ядем редовно зелени листни зеленчуци?

Зелените зеленчуци, наситени с хлорофил, повишават оксигенацията на всички телесни клетки. Хлорофилът подобрява функционирането на лимфната система, ускорява прочистването на организма от токсини и подобрява имунитета. Ускорява прочистването на дебелото черво, неутрализира токсичните ефекти на свободните радикали и намалява възпалението. По този начин предпазва не само от развитието на сезонни инфекции, но и от много цивилизационни болести, включително диабет, атеросклероза, хипертония и рак.

10 причини да ядете копър всеки ден

Копърът е популярна подправка, използвана в европейската и азиатската кухня. Той не изобилства от витамини, както плодовете и зеленчуци...

Зелените зеленчуци, присъстващи в диетата, като магданоз, копър и див лук, засилват усвояването на магнезий - елемент, който е от съществено значение за производството на енергия и в хода на много жизнени процеси.

Магданозът, копърът и дивият лук не изискват специална домашна градина или просторна тераса. За тях е достатъчен кухненският перваз на прозореца. Те са едни от най-ценните източници на хлорофил.

Ползите от домашно отглежданите зеленчуци

Като създадете свое собствено отглеждане на магданоз, копър или див лук в саксия, можем да сме сигурни, че растенията не са били снабдени с никакви химически вещества по време на растежа им. Така вие знаете какво ядете и осъзнавате, че е супер полезно.

Време е да посрещнете пролетта със собствените си посеви, които са най-вкусните

Зеленчук, присъстващ ежедневно на масата, се оказва опасен

С убеждението, че зеленчуците носят само ползи за здравето и фигурата, че витамините и минералите в тях подпомагат нормалното функциони...

Март е труден период за тялото. Мислите ни се въртят около посрещането на пролетта, а тялото ни е отслабено след дългите есенни и зимни месеци, в които имахме ограничен достъп до слънчева светлина и пресни зеленчуци. Вместо да се хвърляте да купувате пролетни зеленчуци, си струва да започнете собствено отглеждане. 

Зеленчуци на перваза на прозореца: магданоз

Магданозът е основният източник на витамин С. Съдържа се четири пъти повече от портокалите или зелето. Важно е да го ядем суров и пресен, тогава е най-добър и полезен. Витамин С е един от най-летливите. 

Струва си да го добавяте не само към салати, но и към сандвичи, ястия на базата на тестени изделия, гювечи, сандвич пасти, бъркани яйца и домашно приготвени сокове. Ако цялото ястие се сервира горещо, добавете зелените листа, когато ястието е на масата. Печенето или задушаването на магданоза ще унищожи най-ценното в него.

Зеленчуци на перваза на прозореца: копър

3 ползи на лука за здравето, за които вероятно не знаете

Лукът е много добър за вас и добавянето на този богат на хранителни вещества, ароматен зеленчук към вашето хранене е интелигентен ход. ...

Дори по-фин от листата на магданоза, копърът има голяма здравословна сила. Когато се добави към картофи, салати, бъркани яйца или сандвичи, ще подобри храносмилането на храната. Копърът помага при стомашно-чревни заболявания, подобрява метаболизма, чревния транзит и премахването на отлаганията. Той предпазва дебелото черво от развитието на неопластични промени. Освен това насърчава намаляването на теглото.

Зеленчуци на перваза на прозореца: див лук

Това растение е истински предвестник на пролетта. Пикантният и изразителен лук е идеално допълнение към бъркани яйца, извара и гювечи. Струва си да се добави и към салати, тестени изделия и сандвичи.

Поради богатството на серни съединения, които са отговорни за пикантния му вкус и етерични масла, лукът има благоприятен ефект върху обмяната на веществата. Увеличава секрецията на стомашен сок, намалява запека. Действа и антибактериално.

Готови ли сте да си направите собствена зеленчукова градина? Сега е моментът за това!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com