Може ли да се засажда бръшлян до дома

2184
Може ли да се засажда бръшлян до дома
Снимка: iStock

Сградите, чиито фасади са покрити с бръшлян, несъмнено изглеждат много красиви. Това обаче има много негативни последици.

Бръшлянът е растение, което създава плътни килими или така наречените зелени стени. Но агресивното му разпространение е причината много хора да се откажат от отглеждането му. 

Защо бръшлянът не се харесва?

Има хора, които смятат бръшляна за плевел. Те са на мнение, че той трябва да се изкорени поради вредата му върху сградите и околната среда. В това има доза истина, защото е силно инвазивен вид, много устойчив на външни въздействия, невзискателен към състава на почвата и може да задуши по-слабите растения.

Сигурен начин да унищожите завинаги бръшляна в градината

Въпреки това, с контролиран растеж и редовно подрязване, бръшлянът може да се отглежда добре. Ако отрежете дължината на издънките, така че да не растат твърде много, можете спокойно да се възхищавате на очарованието на жилавите зелени бръшлянови листа през цялата година.

Това растение, разбира се, има силни допълнителни корени, които се придържат към най-малките пукнатини, но бръшлянът не руши фасадата заради това. Корените му растат във вече съществуващи пукнатини и това е причиината фасадата на сградата да претърпи щети.

Бръшлянът обаче може да има и положителен ефект върху фасадата, осигурявайки нейната естествена изолация. В резултат на това стените ще се нагряват по-малко през лятото и ще бъдат по-добре защитени от замръзване през зимата.

Теорията, че бръшлянът задържа влагата в стените, също е мит, тъй като гъстата покривка от листа предпазва стената от дъжд. Трудно е да се премахне напълно бръшлянът от стената, тъй като въздушните въздушни корени на растението прилягат плътно към фасадата. Следователно, дори след отстраняване, можете да видите остатъците от разкъсани фрагменти.

Защо бръшлянът може да бъде полезен?

Бръшлянът, покриващ стените на къщите, помага за повишаване на комфорта на жителите, тъй като има изолационни свойства. През лятото листата ограничават нагряването на фасадата на сградата, като директно спират слънчевата радиация.

Освен това, когато е топло, плътните бръшлянови листа охлаждат въздуха до стената. Температурната разлика над и под листата достига 3 - 4 градуса. На свой ред амплитудата варира през целия ден. Температурата под листата може да бъде дори по-висока от външната, особено вечер и през нощта.

Това явление е тясно свързано с процеса на транспирация. Интензивността му намалява с понижаване на външната температура. Това е и охлаждащото изпарение, което може да се види през лятото, докато то е минимално през зимата.

В нашите климатични условия от всички лози само бръшлянът запазва листата си през зимата. Благодарение на това значително намалява загубата на топлина. Коефициентът на топлопроводимост зависи от вида на стената, но покриването й със зеленина го намалява от 3 до 18%. Това се влияе главно от листата, чиято плътност е около 80%.

Въпреки това стъблата и допълнителните корени на бръшлян могат да покрият до 50% от стената. Това допълнително ще увеличи дебелината на изолационния слой.

Растенията, които не трябва да отглеждате в дома си, ако имате домашен любимец

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com