Най-лесният начин за засаждане на лалета

6465
Най-лесният начин за засаждане на лалета
Снимка: Bruno /Germany, Pixabay

Всички цветя са красиви по свой начин. Но никое друго цвете не предвещава пролетта като лалетата, които плениха въображението на холандците преди около 400 години и все още могат да откраднат шоуто днес.

С този прост трик листата на лука и чесъна никога няма да пожълтеят

Започнете с качествени луковици. Холандия строго регулира своите производители на лалета и в резултат на това всички холандски лалета са с добро качество.

Лалетата ще цъфтят поне 5 седмици, ако ги полеете с това

Лалетата обикновено цъфтят за период от 7-14 дни. Торовете и подхранването също влияят върху продължителността на цъфтежа им, най-вече ...

Ако пазарувате в градински център, пазарувайте в началото на сезона и избирайте само луковици, които са твърди и без дефекти като порязвания, натъртвания или мухъл. По-късно през сезона внимавайте с купените от магазина или такива, предлагани със значителна отстъпка. Също така препоръчваме да купувате лалета по име на сорт или вид, а не по цвят. „Червени лалета“ например може да означава различни видове променлива производителност. Или можете да получите смес от цветове.

Ако живеете там, където зимите рядко или никога не достигат минусови температури, лалетата вероятно няма да растат толкова добре. Все пак можете да отглеждате лалета, ако ги охладите за шест до осем седмици преди засаждане. Най-добрият избор са хибридите Дарвин или единичните късни сортове. Дългите, здрави стъбла на тези лалета са по-толерантни към вятър и дъжд и цъфтежът им в средата на сезона се появява преди горещото време или пролетното.

Или помислете за някои от видовете лалета, които са по-подходящи за по-мек климат. Те включват дамско или бонбонено лале (Tulipa clusiana), с розовочервени венчелистчета, които са бели отвътре; Candia лале (T. saxatilis), с ярки розово-люлякови венчелистчета и жълта основа; и жълт флорентин (T. sylvestris). Те са по-малки и по-малко драматични от хибридните лалета, но все още са пълни с характер.

Като общо ръководство, засадете през септември или началото на октомври; октомври до началото на ноември; ноември до началото на декемвр; и края на декември до началото на януари.

Луковици в топли райони, охлаждайте за шест до осем седмици преди засаждане. Поставете ги в хартиен плик далеч от зреещите плодове (плодовете произвеждат газ етилен, който унищожава цветната пъпка в луковицата).

5 важни съвета за зимно отглеждане на лалета на перваза на прозореца

Лалетата могат да се отглеждат на перваза на прозореца през зимата, ако следвате основните препоръки. Затова трябва да да анализираме п...

Лалетата растат най-добре на слънце в добре подготвена почва с бърз дренаж. Избягвайте да засаждате там, където се събира вода или на места, предразположени към късни слани.

Правилото е да се засаждат лалета със заострен край нагоре и на дълбочина 6 инча, което означава 4 инча почва над върха на луковицата. Засадете малко по-дълбоко, до 8 инча, ако почвата е лека или песъчлива, или ако вредителите са проблем. Тези 2 допълнителни инча ги поставят извън обсега им. Дълбокото засаждане също поддържа луковиците по-хладни, предимство в районите с мека зима.

Тези растения ще цъфтят като луди в банята ви

Когато засаждате група, полагайте допълнителни грижи, за да засадите на точно същата дълбочина; това гарантира, че всички те ще цъфтят по едно и също време. С лопата изкопайте почвата, за да създадете равна основа за засаждане. Поставете луковиците в леглото, наторете и след това покрийте с изкопана почва.

След засаждане, твърда почва и вода обилно. Не поливайте отново, докато не се появят листа. В райони със студена зима, нанесете сламен мулч около месец след засаждането. Това дава време на луковиците да започнат растеж, преди почвата да замръзне стабилно. Мулчът също предпазва луковиците, ако снежната покривка е слаба или липсва. В райони с мека зима мулчирайте след засаждане, за да запазите почвата възможно най-хладна за възможно най-дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com