Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напитката, която ще ви избави от охлювите в градината

19 юни 2024, 09:06 часа

Охлювите могат да бъдат полезни за градината. Те, например, разграждат растителните остатъци. Но също така причиняват много вреди, защото ядат листа, така че могат сериозно да увредят растенията. Има няколко начина да се отървете от охлювите, без да използвате скъпи химикали. Един от тях включва употребата на популярна напитка като бирата. 

Борба с охлювите

Бирата ще помогне да се отървете от охлювите. Трябва да се изсипе в съд, например малък стъклен буркан. Той се запова малко в земята, така че само малкият ръб да се вижда отгоре. Бирата се налива в буркана и охлювите ще попаднат в този капан. 

Растения, които ще помогнат да изгоните голите охлюви от лехите

За борба с тези вредители можете също така да използвате хранителни отпадъци. Например, натрошете яйчени черупки и ги поръсете около всяко растение. Тогава охлювите просто няма да могат да стигнат до растенията, тъй като черупката е доста остра и те няма да могат да се движат по нея.

Можете също така да поръсите растенията с пепел. Тя не само ще предпази от вредители, но и ще се превърне в добър тор за почвата.

Охлювите избягват миризмата на чесън, така че чесънът е едно от най-ефективните народни средства, което помагат в борба с тях. Можете да използвате както инфузия, така и карамфил, който трябва да се постави на повърхността на почвата между лехите. Дори малко количество от този продукт е достатъчно, за да отблъсне вредителите. За да приготвите инфузията, е важно да спазвате пропорциите: трябва да смесите литър вряща вода и пет смачкани скилидки чесън. Течността се настоява в продължение на най-малко два часа, след което безопасно се използва за пръскане на почвата между лехите. С този разтвор можете да напръскате почвата и растенията.

Помагат и инфузии от лавандула, градински чай, мащерка и розмарин.

Можете също така да разпръснете всякакви вещества по периметъра на лехите, които изгарят и дехидратират незащитеното тяло на вредителите. Тези вещества включват: доломитово брашно, гасена вар, пепел, сол, червен или черен смлян пипер, суперфосфат. Въпреки това, при дъждовно време ефективността на тези средства срещу охлюви значително намалява.

Механичното събиране е друг метод за борба с тези вредители. През деня се крият от слънчевата светлина под листата, в растителни остатъци, дъски и камъчета, вечерта трябва да поставите малки дъски, парцали, картон, тухли, камъчета и други временни убежища в цялата градина, а сутринта просто трябва да съберете охлювите и да ги унищожите.

За да се запазят основните насаждения, помага да се поставят вкусни върхове и листа от маруля, домати, краставици и репей в лехите, които служат като стръв и отвличат вниманието от основните зеленчуци. Листата периодично се сменят със свежи.

Как да се справим с охлювите в градината?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес