Направете това, ако искате цикламата да цъфти по-дълго

26367
Направете това, ако искате цикламата да цъфти по-дълго
Снимка: iStock

Цикламата е популярно и красиво цъфтящо растение, известно с ярките си, надигнати нагоре венчелистчета и сърцевидните си листа. За да цъфти цикламата по-дълго и да поддържа зашеметяващия си цвят, трябва да ѝ осигурите правилните грижи и внимание. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се радвате на по-дълъг период на цъфтеж на вашата циклама:

Направете това за обилен растеж на цикламата през цялата година

  • Правилно поливане: Цикламата предпочита да се поддържа постоянно влажна, но не и преовлажнена. Поливайте растението обилно, когато повърхността на почвата е суха на допир, като оставите излишната вода да се оттича. Избягвайте да оставяте растението в стояща вода, тъй като това може да доведе до загниване на корените. Чинийка под саксията може да помогне за отводняването.
  • Непряка светлина: Цикламата вирее добре на ярка, непряка светлина. Избягвайте да я излагате на пряка слънчева светлина, тъй като тя може да изгори деликатните цветове и листа. Прозорец със северно или източно изложение е идеалното място за вашата циклама.
  • По-хладни температури: Цикламата предпочита по-хладни температури, около 10-15°C (50-60°F). Пазете растението от източници на топлина и течение. За оптимален цъфтеж е важно да наподобявате средиземноморския климат, от който произхожда.
  • Отстраняване на разпилените цветове: За да насърчите цикламата да цъфти повече, премахвайте незабавно изсъхналите цветове. Това пренасочва енергията на растението към създаването на нови цветове, а не към производството на семена.
  • Оплождане: Подхранвайте цикламата с балансиран, водоразтворим тор, разреден до половината от количеството, на всеки 4-6 седмици през вегетационния период (есента и зимата). Избягвайте да торите през периода на покой през лятото.
  • Влажност: Цикламата предпочита среда с по-висока влажност, особено през зимните месеци, когато въздухът в помещението обикновено е сух. Поставянето на табла с вода или овлажнител наблизо може да помогне за поддържане на желаното ниво на влажност.
  • Смес за саксии: Използвайте добре дренираща смес за саксии, предназначена за стайни растения или циклама. Добрият дренаж е от решаващо значение за предотвратяване на преовлажняване на корените.
  • Покой: Цикламата естествено преминава през период на покой през лятото. През този период намалете поливането и оставете растението да почива на хладно и сухо място. Можете дори да отстранявате листата, които увяхват през този период, но внимавайте да не повредите ципата (подобната на луковица структура, в която растението съхранява хранителни вещества).
  • Пресаждане: Пресаждайте цикламата на всеки 2-3 години или когато се вкорени. Пролетта е най-подходящото време за пресаждане.
  • Борба с вредителите и болестите: Следете за често срещани вредители като акари и брашнени дървеници. Ако се появят такива, третирайте ги незабавно, за да предотвратите увреждането на растението.

Като спазвате тези указания, можете да удължите периода на цъфтеж на цикламата и да се наслаждавате на нейните забележителни, ярки цветове за по-дълъг период от време. С правилните грижи вашата циклама може да процъфтява и да ви осигурява месеци наред красота, превръщайки я във възхитително допълнение към вашата стайна градина.

Още: Не допускайте тази грешка при отглеждането на циклама през зимата!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com