Научете повече за най-важната част от грижите за алое вера - поливането

11654
Научете повече за най-важната част от грижите за алое вера - поливането
Снимка: iStock

Алое вера е тропическо растение от семейство Асфоделови. Има плътни дебели листа и се използва за медицински цели. Идеално е за отглеждане на западен или южен прозорец. Има нужда от ярка, непряка слънчева светлина или изкуствена.

Много е подходящо за отглеждане у дома, защото перфектната температура за растението е 13 – 27 градуса. От май до септември можете да изнесете алое вера на открито – на тераса или прозорец, без никакви проблеми, но прибирайте вътре вечер, ако нощите са студени.

Относно торенето – веднъж месечно е напълно достатъчно, торете пестеливо и то само през пролетта и лятото с балансирана формула за стайни растения, смесена в 1/2 концентрация.

Как да се грижим за алое вера през зимата?

Поливане на алое вера

Най-трудната част при грижите за алое вера е поливането, но с повече инфомация, добра грижа и старание – няма да имате никакъв проблем. Алоето е сукулентно растение, което е свикнало със сухи среди, но въпреки това дебелите му листа все още се нуждаят от достатъчно вода.

Растението се полива обилно, но рядко. Почвата трябва да е влажна след поливане, но трябва водата да поеме и почвата да започне да става суха, преди следващото поливане. Не трябва да се прекалява. Ако почвата остане прекалено влажна, корените на растението могат да изгният. Може да използвате пръста си, за да проверите почвата преди поливане.

Поливайте растението на всеки 2-3 седмици през топлите сезони – пролет и лято, а през есента и зимата дори по-рядко. Едно основно правило за есенно и зимно поливане е приблизително да удвоите времето между поливанията в сравнение с летния ви график за поливане. Поливайте на всеки четири седмици през зимата, ако спазвате графикът, споменат по-горе за лятото.

Красиви и лесни за отглеждане цветя у дома

При поливане малко излишна вода може да изтече от дъното на саксията в чинийката. Оставете саксията да престои в тази вода, така че почвата да абсорбира колкото е възможно повече. Изчакайте 10-15 минути, след което изхвърлете останалата вода от чинийката.

Алое вера има лечебни свойства, от които може да опитате у дома. За да се възползвате от успокояващите свойства на растението, отстранете зряло листо от растението и го нарежете по дължина. Изстискайте гела от листата и го нанесете върху изгарянето или просто поставете отворения лист гел със страната надолу върху засегнатата област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com