Не забравяйте за резитбата на тези овошки през февруари – ще изтървете богатата реколта

11163
Не забравяйте за резитбата на тези овошки през февруари – ще изтървете богатата реколта
Снимка: БГНЕС

Обикновено февруари е зимен месец, през който ни е сковал сняг и студ, макар този да е различен и да се радваме на пролетно време с температури над 20 градуса. Подобни значителни затопляния, последвани от застудявания, са опасни за много от отглежданите у нас култури, тъй като може да доведат до цъфтеж, последван от измръзването и увреждането на вегетативните и плодните органи при ново застудяване. След като февруари е месец, през който дърветата все още спят, покрити в снежна пелена, има ли такива, за които резитбата следва да се извърши точно сега? Отговаряйки отрицателно, ще сгрешите. Ако пропуснете резитбата на тези овошки през февруари, няма да се насладите на възможна пребогата реколта.

Как да пръскате овошките през февруари - ключът за богатата реколта

Резитбата на тези овошки през февруари ще ви донесе богата реколта

Февруари, макар да е зимен месец, е идеален да подготвите дръвчетата в градината си за топлия сезон. Опитните градинари съветват през февруари да извършите не само резитба на овощни дръвчета, но и друга грижа – растителнозащитни мероприятия в овощните градини, с които да си гарантирате богата реколта и минимум вредители и болести по дръвчетата ви. Сред тези мероприятия са:

  • изрязване на изсъхнали клони с цел унищожаване на натрупана зараза от ранно кафяво гниене, брашнеста мана по ябълката и прасковата, шарка по сливата и други зарази и вредители,
  • пръскане срещу вредители, което е най-благоприятно да се извърши, когато температурите са положителни и няма вятър,
  • отстраняване на стара кора от дърветата с цел премахване на различни вредители,
  • резитба за плододаване, за която най-подходящо е времето в края на февруари и началото на март, като точното време зависи съвсем естествено от това сурова или топла е зимата, какво показва живакът в термометъра в края на февруари, както и къде се намират дръвчетата – високо в планината, където времето дори през март е люта зима, или в полето, където се усеща пролетта.

Важно е да запомните, че през февруари се извършва резитба на овощни дръвчета, които са по-устойчиви на студ – сливата, ябълката, крушата, а по-късно се продължава грижата за градината с резитба на по-чувствителните към студ череша, праскова, кайсия.

Не забравяйте да напръскате овошките през есента, за да не се случи ....

Защо пролетната резитба за плододаване се извършва в края на февруари?

Обикновено в края на този месец и в началото на март времето вече е почти пролетно на повечето места, на които по-масово се отглеждат големи градини с овощни дръвчета. От суровите студове с температури много под нулата няма и следа, а в дръвчетата е започнало сокодвижението. С тази пролетна резитба се премахват изсъхнали, счупени клони, болни клони и части от дръвчето, преди болестта да го обхване цялото и да доведе до загуби и слаба реколта, премахват се и клони, които взаимно си пречат. Цялата идея е дръвчето да може да се чувства възможно най-добре, за да дава богата реколта. Болни, стари или пречещи си клони ще черпят хранителни вещества за сметка на онези, които ще дават плодове, както и ще разпространят заболявания и вредители из всички дръвчета, поради което своевременното им отстраняване гарантира успешен сезон и добра реколта.

За да предпазите младите овощни дръвчета от замръзване, ако се притеснявате от мартенски застудявания, започнете резитбата от дръвчета, които са по-стари, и изчакайте с резитбата на младите фиданки.

Ако се колебаете за конкретни дръвчета, най-добре се консултирайте със специалист, за да не погубите реколтата си и да не съжалявате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на картофи - на каква дълбочина се прави

Отглеждане на краставици в торби - ето как се прави

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

Торене на ягодите по време на цъфтеж - кой е най-добритят тор

5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

Какво става с вкуса на босилека, ако отщипем цветовете му

6 задачи в градината, които трябва да свършите преди юни

Дупки в листата на босилека: Причини и решения на проблема

5 бързорастящи междинни култури за вашата зеленчукова градина

5 естествени метода, с които ще се отървете завинаги от охлювите в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com