Обилна реколта от едри и сладки малини: Възможно е - ето как

1357
Обилна реколта от едри и сладки малини: Възможно е - ето как
Снимка: iStock

Реколтата от малини зависи не само от сорта, но и от правилното подхранване. През лятото насажденията се нуждаят от някои микроелементи, за да зарадват с голяма реколта. За целта опитните градинари използват пилешки тор, коприва, пепел.

Тайната на богата реколта от едри и сладки малини

По време на цъфтежа и плододаването малиновите храсти изискват специално подхранване. Благодарение на правилните торове можете да увеличите устойчивостта на храстите към болести, да им помогнете да абсорбират по-добре влагата и също така да направите плодовете по-сладки, с богат вкус.

Пепелта е достъпен инструмент, който ще помогне да се компенсира липсата на фосфор и калий без много трудности или разходи. За да приготвите разтвора, вземете кофа с вода, разбъркайте 250 g пепел в течността, прецедете сместа през марля, след което полейте насажденията с нея. Такова поливане се препоръчва да се извършва не повече от 3-4 пъти месечно.

Засадете това красиво растение до малините и ще ги берете в кофи

Коприва – запарката от тази билка е друг чудесен начин за подхранване на малиновите храсти през лятото. Напълнете пластмасов съд с нарязана коприва на 2/3 (по-добре е да премахнете съцветието, така че плевелът да не се размножава), налейте топла вода, покрийте с капак и оставете за 1-2 седмици на топло място. За да ускорите процеса на ферментация, можете да добавите още 10 гр мая към сместа. Периодично разбърквайте сместа. Преди поливане запарката се разрежда с вода (1 литър разтвор в 10 литра вода).

Мая - тя съдържа витамини, минерали и микроелементи, от които малината се нуждае. Когато дрождите попаднат в почвата, те бързо се превръщат в полезни вещества, които растението лесно усвоява. За да приготвите разтвора, добавете 10 гр суха мая и 5 супени лъжици захар към кофа с вода, след което оставете течността да се настоява два часа. След това полученият разтвор се разрежда в съотношение 1:5 (1 част от разтвора в 5 части вода) и с него се поливат малиновите храсти.

Пилешки тор - с помощта на това средство можете значително да увеличите периода на плододаване на храстите. Напълнете 1/3 от кофа с пилешки тор, добавете вода до ръба и разбъркайте добре. Сместа се оставя 2-3 дни, като преди поливане се разрежда във вода (съотношение 1:10). 

Също така калиевият сулфат се използва за подхранване на малиновите насаждения през лятото. Този тор е достъпен и евтин, а също така помага за значително увеличаване на съдържанието на захар в плодовете. Прилагането на калиев сулфат е много просто. Необходимо е да разтворите 2 супени лъжици от веществото в 10 литра вода и след това да полеете насажденията с разтвора.

Прочетете също: Билката, благодарение на която ще берете малини в кофи

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com