Основна грижа за цикламата, за да се радвате на страхотни цветове

14328
Основна грижа за цикламата, за да се радвате на страхотни цветове
Снимка: Pixabay

Местното местообитание на цикламата, Cyclamen persicum, е в умерените и хладни райони на Средиземно море. Те представляват геофитни растения - растат от грудка точно под повърхността на почвата, която съхранява вода и хранителни вещества. Името на растението идва от гръцката дума kyklos, което означава „кръг“, описващо формата на грудката. Вече над 100 години цикламата се култивира и хибридизира. Предлага се в разнообразни и красиви цветове – бяло, розово, червено, лилаво.

Основни грижи за цикламата

Светлина

Цикламата има нужда от ярка, непряка слънчева светлина. Подходящо място е близо до прозорец с източно или северно изложение. Ако домът ви е много тъмен, цикламата ще спре да произвежда нови листа или листата ще останат по-малки. Стъблата може да станат дългокраки, търсейки повече светлина.

Трябва да избягвате да излагате растението на пряка слънчева светлина. Ако забележите сухи кафяви петна по листата – най-вероятно слънцето е прекалено силно за вашето растение.

Как се отглежда циклама в домашни условия?

Поливане

Никога не оставяйте почвата да изсъхне напълно, когато растението цъфти. Поливайте редовно, когато цикламата активно расте и цъфти. През лятото цикламата е в латентно състояние и почвата трябва да бъде суха, но не прекалено. През есента започнете с активното поливане.

Колко да поливате?

Една от най-честите причини за проблеми с цикламата е преполиването. Между поливанията трябва да оставите почвата да изсъхне леко. Проверявайте с пръст горните няколко сантиметра от почвата, за да сте сигурни, че има нужда от поливане.

Подземната грудка съхранява вода вътре и твърде много влага ще изгние грудката. Жълтите, увиснали листа могат да са знак, че растението получава твърде много вода.

Как се отглежда циклама в домашни условия

Но и твърде малко вода също е проблем за растението. Попринцип листата са много твърди, така че ако усетите, че стават меки – растението се нуждае от поливане. Поддържането на растението твърде сухо за твърде дълго може да доведе до окапване на жълти, хрупкави листа и цветни пъпки.

Влажност и температура

Цикламата може да расте при нормални стайни температури, но ще се справя много по-добре и ще издържи по-дълго при постоянни ниски температури, особено докато цъфти. Перфектната температура е 10-18 градуса. Не поставяйте растението близо до отоплителни уреди и на места, където става течение. Ако е твърде топло - листата пожълтяват и растението изпада в латентно състояние. По време на сезона на цъфтеж поддържайте висока влажност около растението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com