Основните вредители на лука и как да го предпазим от тях

2365
Основните вредители на лука и как да го предпазим от тях
Снимка: iStock

Лукът е една от най-популярните култури в градината, използвана в различни ястия и с доказана полза за здравето. Въпреки това вредители могат да нанесат щети на растенията, които могат да бъдат предотвратени и управлявани. В тази статия ще разгледаме основните вредители на лука и ефективни начини за защита от тях.

1. Лукова муха

Луковата муха е най-често срещаният вредител на лука. Това малко насекомо е активно, когато растението започва да се развива. За борба с луковата муха може да се използва сапунен разтвор, приготвен от сапун за пране или най-евтиния прах за пране. Този разтвор унищожава ларвите на вредителя.

Този лук е най-подходящ за всички манджи

2. Трипси

Трипсите са малки вредители, които са трудни за забелязване с невъоръжено око. Те се размножават бързо както на открито, така и в оранжерии. За унищожаване на трипсите може да се използва топъл сапунен разтвор, като растенията трябва да бъдат третирани в дъждовен и облачен ден.

3. Луков акар

Луковият акар предизвиква повреди основно на луковиците, особено на растенията на открито. За да се предотврати разпространението на този вредител, гнилите луковици трябва да бъдат изхвърлени. Луковиците, които не са напълно повредени, могат да бъдат спасени чрез нагряване на лука.

ЛУК в домашната градина: Граднарите съветват как да се погрижите добре за него

4. Луков молец

Луковият молец не причинява пряка вреда на лука, но оставя ларви в растенията, които почват да пояждат зеленчуците. Луковият молец може да бъде предотвратен чрез редовно разрохкване и копане на почвата, както и премахване на плевелите. Добро решение е също да се засаждат горчица и моркови в близост до лука, тъй като тези растения не са привлекателни за вредителя.

5. Пероноспороза

Пероноспорозата е гъбично заболяване, което се развива при умерени температури и висока влажност. За да се предотврати това заболяване, е важно да се осигури добра вентилация и осветление на мястото, където расте лукът. Избягването на нередовна грижа за растенията и използването на висококачествени луковици и семена също са от съществено значение.

Най-важното при отглеждане на ЛУК в градината, за да имате голям успех

За да отгледате здрав и сочен лук в градината си, е важно да предприемете мерки за борба с основните вредители. Сапунен разтвор, топъл сапунен разтвор, нагряване на лука, редовно разрохкване на почвата и предпазване от гъбични заболявания са ефективни методи,които могат да помогнат за защитата на лука от вредители. Със справяне с проблемите, свързани с вредителите на лука, ще имате здрави растения и вкусни плодове, които можете да използвате в своите ястия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Какво е важно да направите в градината през месец май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com