Подхранване на мушкатото с мая е задължително при следните случаи

61967
Подхранване на мушкатото с мая е задължително при следните случаи
Снимка: iStock

Подхранването на цветята е от ключово значение за здравето на корените им и обилното цъфтене. На пазара се предлага разнообразие от торове и препарати, които да ви помогнат да се радвате на обилни, едри, здрави цветове и да предпазите ароматните вълшебници в дома или градината си от вредители, но препаратите нито са напълно безвредни, нито са изгодни за бюджета ви. Искате ли да подхраните цветята, да ги предпазите от вредители и да се насладите на красотата им почти без пари? Възможно е, ако вместо в цветарския магазин закупите необходимата тор от хлебарницата или хранителния магазин. Не, не грешим. Маята е отлично решение за цветята ви, с чиято помощ след наторяване се постигат изключителни резултати, периодът на цъфтене продължава по-дълго, а самите цветове са по-едри. Споделяме с вас тайната и ви предлагаме лесна рецепта за подхранване на мушкато с мая.

Ако искате МУШКАТОТО да има повече цвят и по-малко листа, полейте го с това

Защо маята е полезна за цветята?

Съдържаща дрожди, богата на витамини от група В, аминокиселини и минерали, маята се оказва идеална храна за цветята ви. И макар да може да използвате и бирена мая, най-ефективна за здравето на растенията, тяхното пълноценно хранене и богат цъфтеж е хлебната мая, която е прясна (жива), а не суха. Тайната на това подхранване на мушкатото с мая се крие във факта, че маята води до образуване на въглероден диоксид, необходим и употребяван от растенията за фотосинтезата, както и в богатия ѝ и пълноценен състав и съдържащите се в нея дрожди. Дрождите се грижат за здравите корени на цветята и подпомагат активно развитието на коренова система, което прави маята чудесна и в периодите на пресаждане и засаждане, когато вкореняването е от ключово значение за отглеждането на здрави и отрупани с цвят растения.

Когато говорим за подхранване на мушкатото с мая, следва да подчертаем, че тя привлича полезните насекоми към цветята ни, които, от своя страна, се хранят с вредните и съхраняват растенията непокътнати. Например калинките, които биват безспорно привлечени от маята, унищожават листните въшки, хранейки се с тях, с което предпазват мушкатата ни и останалите цветя, отглеждани в дома и градината, от вредители. Това прави маята верен съюзник на градинарите в борбата с вредителите.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Мая и йод за прелестни мушката – рецепта, готова за минута, правеща чудеса

За да приготвите рецептата са ви нужни само мая и шишенце йод. И двете съставки са евтини, лесни за откриване и дори малки количества са достатъчни, за да се радвате на отлични резултати. Маята е отлична храна за мушкатата по време на активния цъфтеж, като се прилага вместо тор към почвата веднъж на всеки две седмици, а между две активни подхранвания мушкатата се поливат с вода с йод. За всеки литър вода ви е нужна само капка йод, а за подхранването с мая ви е нужно по едно пакетче жива мая за всеки 10 литра вода. Маята се разтваря във водата и се полива с нея. Внимание! Ако не откриете жива мая, може да използвате и суха, но следва да имате предвид, че тя не е толкова ефективна, както и че количеството, което ви е нужно, е различно – двойно на посоченото – тоест 2 пакетчета суха мая за всеки 10 литра вода.

Кога е задължително подхранване на мушкатото с мая?

Подобен тип подхранване е особено удачно, когато се опитвате да вкорените резници или да отгледате разсад, както и когато е периодът на активно цъфтене на мушкатата с цел по-голяма продължителност на процеса, по-едри цветове, здраво и силно цвете. Подхранването с мая на мушкатата е задължително и когато вредителите са избрали именно вашата цветна градинка за своя храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com