Поливане и пръскане на доматите с йод - ключът към богата реколта

67100
Поливане и пръскане на доматите с йод - ключът към богата реколта
Снимка: iStock

Щедрата реколта от зеленчуци, отгледани без химикали, изглежда като фантазия за начинаещите градинари. Ако слушате мнението на експертите и овладеете подхранването на домати с йод, веществото ще бъде от полза за леглата и няма да навреди на човека. Правилният подбор на дозите и спомагателните компоненти значително увеличава добива на домати, без да засяга физическите критерии на разсада.

Защо доматите се нуждаят от йод?

Ако поръсите доматите с йод, можете преди всичко да увеличите добива на насаждението. В допълнение, веществото предотвратява бактериални заболявания и лекува растенията в случай на патология. Чрез подобряване на азотния метаболизъм жълтият химикал замества селитрата и наторява разсада.

Фунгицидните свойства на веществото позволяват на градинарите да предпазват разсада и почвата от гъбички и други патогени. Дефицитът на йод е опасен за доматите с ниска скорост на развитие и отслабена имунна система.

Правила за въвеждане на йод

Доматите се хранят с йод чрез коренови и листни методи. Ще бъде рационално да се редуват методи, тъй като веществото в този случай ще „работи“ за обработка на насаждения, за хранене и за предотвратяване на заболявания.

Препоръчително е да използвате кореновия метод (поливане), когато разсадът освободи 2 чифта истински листа. Това ще бъде първата хранителна поливка. Разтворът се приготвя от 3 литра топла вода и 1 капка йод. Изсипете лекарството върху леко навлажнена земя. С еднократно приложение йодът за домати действа като имуномодулатор, който укрепва защитните механизми на растенията, увеличава размера на плодовете и техния брой върху храста.

Техники за поливане на домати: Тайните на градинарите са разкрити

Вторият път е обичайно да се хранят домати с йоден препарат на етапа на яйчниците. Сега веществото се разрежда с вода в размер на 3 капки на 10 литра. Течността трябва да е топла. Под всеки храст се излива около 1 литър разтвор. За маломерни сортове можете да използвате 700 ml тор на храст.

Третият път можете да приложите йод за домати като тор още във фазата на плододаване, като използвате концентриран разтвор.

Рецепта:

Пресятата пепел се залива с гореща вода (3: 5) и се оставя под капак за 45 - 60 минути. Инфузията се разрежда с топла вода, така че общият обем на продукта да е 10 литра.

Добавете йод и борна киселина (10 ml и 10 g). Препаратът се разбърква и се оставя да престои 1 ден.

На следващия ден отново се размножава въз основа на съотношението 1 литър тор на 10 литра вода.

Пръскане на домати с йод

Листното подхранване на разсад от домати и чушки с йод е много продуктивен начин за подобряване на развитието на растенията. Препоръчва се това да се извърши, когато зелената маса абсорбира хранителните вещества напълно. Химикалът ще насити разсада и ще се погрижи за предотвратяването на късна болест. По-добре е доматите да се пръскат с йод в комбинация с мляко или суроватка.

Техники за поливане на домати: Тайните на градинарите са разкрити

Млечните продукти осигуряват защита на растенията поради факта, че образуват филм върху листата. Патогенните гъбични спори не могат да се прикрепят към листата поради суроватъчния филм и умират под въздействието на "химията".

Как да приготвите разтвор с йод, вода и мляко за домати: 4 литра топла вода, 1 литър непастьоризирано мляко или суроватка и 15 капки йоден концентрат в един съд.

Обработвайте доматените храсти в облачен ден и тихо време. Процедурата се извършва най-добре сутрин, така че благотворната течност да има време да се абсорбира от листата преди вечерната роса.

За профилактика може да се използва не повече от 1 път на 15 дни. Ако млякото или суроватката се използват като независим агент, разредени с вода в равни пропорции, можете да пръскате насажденията колкото желаете. Допуска се дори ежедневна обработка на млякото. Подобрява растежа на зеленчуковите култури и им осигурява редовно хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com