Поливане на мушкатото през зимата може да го съсипе – ето как да не допускате тази грешка

28302
Поливане на мушкатото през зимата може да го съсипе – ето как да не допускате тази грешка
Снимка: iStock

Мушкатото е едно от най-често отглежданите в дома и градината цветя у нас, но това не го прави най-познавано. Дори домакините, които отглеждат мушката от години, не са особено наясно как се извършва поливане на мушкатото през  зимата и действат на принципа „проба-грешка“ или на късмет. За да ви радва растението през пролетта отново с богати и изобилни цветове, важно е да опознаете предпочитанията му за зимуване, както и как е най-добре да осъществявате поливане на мушкатото през зимата, за да не допускате грешки, които могат да го съсипят.

Как зимува мушкатото?

Мушкатото не е капризно цвете, когато застудее може да го приберете в гаража, избата, стая, която не се отоплява, остъклената тераса или стълбището – където имате място и ви е най-удобно. Важно е само температурата да не е отрицателна. В идеалния вариант ще осигурите място на мушкатото в избата или гаража, където е тъмно, тъй като светлина не му е нужна, ако искате да го заземите и да не се развива през студените месеци. Не правете грешката да го приберете в помещение, което се отоплява. Сухият въздух и високите температури не са подходящи за зимуването му.

Подправката, с която да подхраните мушкатото през есента и зимата

Поливане на мушкатото през зимата

Друг важен момент, когато обсъждаме презимуването на това цвете, за да ни зарадва отново на пролет с пищни цветове, е как да осигурим на мушкатото необходимата влага и хранителни вещества през зимата и изобщо необходими ли са му. Трябва ли да планираме поливане на мушкатото през зимата, или презимуването се  осъществява без влага и без торене?

Ако мушкатата ви презимуват в саксии, то се нуждаят от изключително оскъдно поливане през зимата. Допуска се хидратиране оскъдно и не по-често от веднъж месечно. Не се тревожете, ако изпадат листата им, тъй като са изсъхнали. Те ще се възродят през пролетта, когато вече ще се нуждаят от нормални количества вода, от светлина и хранителни вещества. Обилното поливане по време на презимуването на мушкатата е грешка, която ще ги съсипе. Не я допускайте.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Ако мушкатата ви презимуват не в саксиите, а изкоренени и изчистени от пръста и прибрани в кашончета или окачени на простор, то те съвсем естествено не се нуждаят от никаква влага. Не очаквате да може да ги поливате на простора, нали? В този случаи верният отговор на въпроса как се извършва поливане на мушкатото през зимата е „никак“ – оставя се без хидратиране.

Обикновено мушкатата оцеляват през зимата и се радвате на красотата им дълги години, ако не допуснете фатална грешка по време на презимуването им, като най-опасната е именно тази, която е свързана с поливането. По-добре да ги оставите изобщо без вода, отколкото да ги преполеете и това да ги унищожи.

Защо грешките в поливането са фатални за мушкатото?

За да ви радва през пролетта с богат цъфтеж, мушкатото се нуждае от почивка през зимата. Пълна почивка може да се осигури само с прибиране на тъмно и хладно място и с оскъдно или никакво поливане. Ако не им осигурите тази почивка, мушкатата ще продължат да се развиват и през зимата, няма да починат и няма да ви зарадват с пищен цъфтеж през пролетта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com