Пречистват въздуха у дома - кои са тези растения?

5545
Пречистват въздуха у дома - кои са тези растения?
Снимка: iStock

Стайните растения не само украсяват нашите домове, но и играят важна роля в пречистването на въздуха, който дишаме в помещенията. Те са естествен филтър, който помага да се отстранят токсични примеси и да се подобри качеството на въздуха в дома. В тази статия ще ви представим някои от най-ефективните стайни растения, които можете да отглеждате у дома си.

Традесканция ("женска клюка")

Традесканцията е стайно растение с красиви зелени, лилави и ивицисти листа. То не само украсява дома ви, но и има способността да неутрализира електромагнитното лъчение от електрическите уреди и да подобри въздуха, особено полезно за пациенти с бронхит.

 Най-добрите растения за пречистване на въздуха за вашия дом

Хлорофитум кристатум ("растение паяк", или "летящ холандец")

Това растение е перфектният помощник в борбата с вредните вещества във въздуха, като тютюнев дим, формалдехид и продукти от горене на газ. То не само пречиства въздуха, но и отделя бактерицидни вещества, които са полезни за озеленяване на кухнята.

Алое (агаве)

Алоето е познато със своите лечебни свойства, но то също така може да пречисти въздуха в апартамента ви. То почиства въздуха от формалдехид и освобождава големи количества кислород през нощта.

ТОП стайни растения, които пречистват въздуха в апартамента

Сансивиерия ("щука опашка", "змийска кожа", "свекървен език")

Сансивиерията е стайно растение, което е идеално за почистване на въздуха от вредни химикали като формалдехид и амоняк. То е изключително ефективно в подобряването на качеството на въздуха и обогатяването му с кислород през нощта.

Хамедорея (бамбукова палма)

Хамедореята не само е красиво растение, но и има способността да овлажнява въздуха, да унищожава патогените и да почиства от формалдехид. Това го прави идеално растение за апартаменти с изсушен въздух или за тези, които живеят близо до оживена магистрала или паркинг.

Ако сте пушачи, задължително трябва да отглеждате тези цветя в дома си

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като лимони и портокали не само са вкусни, но и имат антибактериални свойства. Те могат да унищожат патогенните бактерии във въздуха и да помогнат в борбата с депресията и повишаването на ефективността.

Спатифилум ("женско щастие")

Спатифилумът е стайно растение, което намалява концентрацията на амоняк, формалдехид и ксилен във въздуха. То е идеално за офиси или работни помещения, където се използват много химикали.

Кои цветя от какво пречистват въздуха вкъщи?

Други полезни стайни растения

Освен гореспоменатите, има и други полезни стайни растения, които може да отглеждате в апартамента си. Фикусите улавят прахови частици и помагат за пречистването на въздуха от продуктите на гниене на пластмаси. Пеларгониумът пречиства въздуха от патогени, намалява стреса и може да подобри съня. Бегонията абсорбира електромагнитното лъчение и улавя праха. Драцената почиства въздуха от изгорелите газове на автомобила, а лавърът пречиства въздуха от прах и патогенни микроорганизми.

Растенията са не само прекрасно допълнение към интериора на вашия апартамент, но и незаменими помощници в пречистването на въздуха. Поддържайте ги здрави, поливайте ги редовно и подхранвайте навреме. Здравите и добре поддържани растения ще пречистят въздуха и ще ви донесат радост и уют в дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com