При отглеждане на лук – много хора правят тази груба грешка

724
При отглеждане на лук – много хора правят тази груба грешка
Снимка: iStock

Лукът е сред основните зеленчуци, които добавяме към почти всяко ястие – незаменим е за овкусяване на пържолите, за запръжка за яхнията, суров за салата и сладък и карамелизиран – изненада за сетивата – за пицата и сандвича. Използва се и като лек в народната медицина от незапомнени времена, а декоративният лук придава красота и чар в градината и на терасата.

Ползите му за здравето и за вкуса на трапезата са доказани във времето и не подлежат на съмнение, така че не е изненада, че бихме искали да имаме винаги пресен лук под ръка в градината си. Това обаче не е толкова лесно, колкото ни се иска, тъй като при отглеждане на лук се допускат груби грешки, които костват реколтата ни.

Ако искате да се насладите на току-що откъснат лук, отгледан със собствените ви ръце, важно е да положите усилия, за да се запознаете с предпочитанията на зеленчука относно почва, подхранване, поливане и грижи, както и да не допускате като начинаещи градинари груби грешки при отглеждане на лук. Преди това обаче нека си припомним ползите за здравето от консумацията на лука, за да се уверим, че урокът по отглеждане на лук си заслужава времето и усилията.

Най-важното при отглеждане на ЛУК в градината, за да имате голям успех

Ползи от консумацията на лук

Ползите от консумацията на лук са известни от древни времена – в Древна Гърция е използван от атлетите за пречистване на кръвта, а първите лечители и лекари го препоръчвали на пациентите си за лечение на главоболие, сърдечни заболявания и рани в устата. Днес е известно, че ползите от консумацията на лука далеч надхвърлят посочените и включват:

  • Лукът понижава нивата на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта като по този начин благоприятства сърдечно-съдовото здраве.
  • Лукът се препоръчва на хипертониците, тъй като понижава кръвното налягане благодарение на съдържащия се в него кверцетин – флавоноиден антиоксидант и противовъзпалително средство. Проучване от 2019 година сочи консумацията на храни, богати на антоцианини, какъвто е и лукът, като средство за понижаване на риска от сърдечни заболявания и смърт от сърдечни заболявания.
  • Червеният лук може да ни предпази от диабет, тъй като отлично регулира нивата на кръвната захар, както и от някои видове рак.
  • Лукът е не по-малко полезен за здравето на костите и предпазването от остеопороза особено по време на менопауза при дамите от млякото. Проучване доказва, че дамите в менопауза, консумирали всеки ден 100 милилитра сок от лук в продължение на 2 месеца са подобрили осезаемо плътността на костите си.
  • Лукът притежава и изразени антибактериални свойства.
  • Известно е и благоприятното въздействие на лука върху храносмилателната система, дължащо се на богатото съдържание на фибри и пробиотици, важни за здравето на стомаха, червата и за имунната система.          

Всички тези здравословни ползи от лука го правят желан гост на трапезата не само заради вкусовите и ароматните му качества. Но за да се насладим на лук от градината си, трябва да знаем какви са основните грешки, допускани при отглеждане на лук, и да се стремим да ги избягваме.

ЛУК в домашната градина: Граднарите съветват как да се погрижите добре за него

Отглеждане на лук – грешки, които са често допускани

  • Градинарите без опит не отдават особено значение на изисквания към предшествениците за отглеждане на лук, което води до значителен спад на добива и неуспех в отглеждането. Лукът не понася монокултурно отглеждане и това е от ключово значение на качеството на продукцията и за добива. Подходяща земя за отглеждане на лука е тази, в която негови предшественици са някои от житните култури, както и фасул, грах, домати и пипер. Не засаждайте лук на място, на което сте отглеждали цвекло, зеле, късни картофи, просо или царевица, тъй като ще положите труд и усилия, ще отделите време и средства, които няма да ви се отплатят.
  • Често допускана грешка от страна на неопитните градинари е, че те считат лука за култура, която не е претенциозна, поради което не полагат усилия да се запознаят с изискванията му за отглеждане. От тази грешка произхождат множество други и в резултат страда естествено реколтата – избира се сенчесто място за засаждане, докато лукът изисква слънце, не се проверява киселинността на почвата, засажда се в почва с висока киселинност, което води до нисък добив, засажда се прекалено рано – през април, докато опитът сочи, че месец май е най-подходящ, ако лукът ще се засажда направо в земята, както и се отглежда лук в продължените на дълги години на едно и също място, докато за богата реколта е нужно да не го засаждате в една леха повече от 4 години.

В частта си ползи за здравето от консумацията на лук статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com