Признаци, че цветята се нуждаят от подхранване

3259
Признаци, че цветята се нуждаят от подхранване
Снимка: iStock

Цветята са изящни и жизнени елементи на всяка градина или закрито пространство, но за да запазят красотата и здравето си, те се нуждаят от подходящи грижи и подхранване. Докато слънчевата светлина, водата и качеството на почвата играят решаваща роля за растежа им, значението на подхранването на цветята не бива да се подценява. Разпознаването на признаците, че цветята ви се нуждаят от подхранване, е от съществено значение, за да се гарантира, че те процъфтяват и разцъфтяват с пълния си потенциал.

Избледнели или скучни цветове

Един от най-ясните признаци, че цветята ви се нуждаят от подхранване, е появата на избледнели или скучни цветове. Ако някогашните ви жизнени цветя губят цвета и жизнеността си, това е знак, че може да им липсват основни хранителни вещества.

Забавен растеж

Цветята, които не получават достатъчно хранителни вещества, ще имат забавен растеж. Ако изглежда, че растенията ви се борят да достигнат очакваната височина или произвеждат по-малки листа и цветове от обикновено, това е знак, че се нуждаят от хранителна подкрепа.

Пожълтяване на листата

Пожълтяването на листата, особено когато жилките остават зелени, може да е признак за недостиг на хранителни вещества. Обикновено това показва недостиг на азот - основно хранително вещество за здравословното развитие на листата.

Поливане със САПУНЕНА ВОДА - всеки градинар трябва да знае ТОВА

Оскъдни листа

Ако листата на цветята ви стават редки или тънки, това може да е признак, че те не получават достатъчно хранителни вещества, за да поддържат буен и пълен растеж.

Закъснял цъфтеж

Цветята, които не получават необходимите хранителни вещества, могат да бъдат със забавен или потиснат цъфтеж. Ако растенията ви трудно образуват пъпки или цъфтежът им отнема повече време от обикновено, подхранването може да помогне за стимулиране на цъфтежа.

Повишена податливост на вредители

Цветята, лишени от хранителни вещества, са по-податливи на нападения от вредители и болести. Слабите растения са по-лесна мишена за вредителите, така че ако забележите повишена активност на вредителите, може би е време да им осигурите хранителни вещества.

Правилното поливане на доматите - съвети за успешно отглеждане

Загуба на цвят на листата

Точно както пожълтяването на листата може да показва недостиг на хранителни вещества, загубата на естествения им цвят - побледняване или поява на необичайни петна - може да подсказва, че растенията се нуждаят от подхранване.

Увяхване на растенията въпреки адекватното поливане

Ако цветята ви увяхват, въпреки че осигурявате достатъчно вода, това може да се дължи на липса на хранителни вещества. Хранителните вещества играят ключова роля за поддържане на тургура и твърдостта на растителните клетки.

За да се справите с тези признаци, помислете за използване на балансиран течен тор, който осигурява спектър от основни хранителни вещества, включително азот, фосфор и калий, както и микроелементи като желязо, магнезий и цинк. Винаги спазвайте инструкциите на производителя за прилагане, тъй като прехранването може да бъде вредно и за растенията.

Цветята, както и всички живи организми, се нуждаят от подходяща храна, за да се развиват. Разбирането на признаците, че цветята ви се нуждаят от подхранване, ви позволява да се намесите, преди здравето им да се влоши. Редовното подхранване като част от цялостната рутинна грижа ще ви помогне да се радвате на жизнена и процъфтяваща градина или изложба на цветя на закрито.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com