Правилното поливане на доматите - съвети за успешно отглеждане

15324
Правилното поливане на доматите - съвети за успешно отглеждане
Снимка: iStock

Правилното поливане на доматите е от съществено значение за тяхното успешно отглеждане. В различните етапи от развитието на растението, доматите изискват различно количество вода и специфични условия за поливане. В тази статия ще разгледаме най-важните аспекти на поливането на доматите и как да го правим правилно.

Преди засаждането

Преди да засадим доматите, е добра практика да излеем 0,5 до 1 литър топла вода във всяка приготвена дупка, в зависимост от размера на растенията. Това помага за осигуряване на дълбока влажност на почвата и подпомага развитието на кореновата система в по-дълбоките слоеве на почвата. Тази техника помага на доматите да изградят силни и здрави корени, които по-късно ще издържат на суша по-добре.

Хитрите градинари заравят това до доматите и реколтата им винаги е богата

След засаждане

След засаждане, доматите не се поливат за 7-10 дни. Това е необходимо, за да се стимулира развитието на кореновата система. След този период, доматите се поливат веднъж седмично с количеството вода от 20-30 литра на квадратен метър. Това осигурява достатъчно влага за растенията и помага за добър растеж и развитие.

Поливане по време на цъфтеж

По време на цъфтежа на доматите, поливането трябва да бъде намалено, за да се предотврати прекомерният растеж на зелена маса в ущърб на плодовете. Препоръчителното количество вода е около 1-2 литра на растение. Това ще помогне за насочване на енергията на растението върху образуването на плодове и ще гарантира по-добър добив.

Най-добрият тор за доматите се крие в кухненския шкаф

Поливане по време на узряване

По време на узряването на доматите, поливането трябва да бъде намалено драстично или дори спряно. При висока влажност през този период, доматите стават по-уязвими за гъбични инфекции и може да се наблюдава напукване или загниване на плодовете. Една важна препоръка е да поливате доматите под корените и да избягвате мокренето на стъблата и листата. В оранжерията, поливането трябва да се извършва рано сутрин, за да се осигури достатъчна вентилация на растенията.

Температура на водата

Доматите предпочитат топла вода, затова е важно да поливате с вода, която не е по-студена от 12 °C. При топло време, водата може да бъде с температура от 18 до 22 °C, докато в студени, облачни дни, особено след студени нощи, е добре да поливате с по-топла вода (25-30 °C).

Следвайте тези съвети и няма да може да смогнете да си оберете доматите

Оптимална дълбочина на поливане

По време на активния растеж и цъфтеж на доматите, е препоръчително да поливате почвата на дълбочина от 20-25 см. Когато плодовете станат повече, поливането трябва да се извършва на дълбочина от 25-30 см. Това осигурява достъпа на кореновата система до достатъчно количество вода.

Спазвайки правилните техники за поливане на доматите в различните им етапи на развитие, ще се радвате на здрави, плодовити растения и вкусни домати от вашата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com