Пролетно пръскане на овошки - трябва ли да се прави?

6790
Пролетно пръскане на овошки - трябва ли да се прави?
Снимка: Архив

Дали ще успеете да съберете добра реколта от ябълки, круши и костилкови плодове зависи не само от сортовите качества на вашата градина, но и от правилното пролетно третиране от болести и неприятели.

Съвременното градинарство не може без пръскане на овощни дървета - уви, все още не са създадени сортове, които са абсолютно устойчиви както на гъбични заболявания, така и на вредители.

За да съберете прилична реколта през есента, трябва да се погрижите за нея от първите пъпки. Всеки вредител и болест има свой собствен термин - не можете да ги вземете всички наведнъж, всеки има нужда от собствен коктейл и в своето време. Агрономите препоръчват извършването на поне четири градински обработки през пролетта.

Кога да се извърши първото пролетно пръскане?

Първото пръскане на градината трябва да се извърши, когато пъпките все още не са започнали да растат: в края на март - началото на април, веднага щом дневната температура на въздуха се повиши до +5-7 ° C. По това време вредителите все още спят, но болестите вече са активни.

Кога се прави зимно пръскане на овошките

Спорите на гниене, монилиоза и краста започват активно да растат при температури над нулата. Те презимуваха добре върху миналогодишните плодове, кора и листа и могат да нападнат при първо затопляне.

За третиране на градината срещу болести са необходими фунгициди, които работят добре при ниски температури, железен сулфат.

При какво време трябва да се обработва градината?

Тук е важно да изберете средно място - не трябва да бързате много с пръскането на градината, но също така не можете да закъснеете.

По-добре е да се ориентирате не по календара, а по времето. Ако навън има мъгла или дъжд, обработката ще бъде почти безсмислена. Снегът също намалява ефективността на обработката, ако все още не се е стопил. Пръсканият фунгицид ще отиде в земята заедно с него. И за нас е важно той да остане по клоните и на повърхността на земята.

За да третирате градината, по-добре е да изчакате слънчев и безветрен ден.

Кога да се извърши второто пролетно пръскане на градината?

Второто пръскане трябва да се извърши, когато пъпките са се разпукали, но листата все още не са се отворили. Градинарите наричат ​​това състояние на пъпките „зелен конус“.

Този път са необходими инсектициди, тъй като второто третиране е предназначено главно за събудения ябълков цветояд, или дългоносика. Това микроскопично същество обича да снася яйца директно в пъпките. А ларвите поглъщат цветовете на ябълката и завързват плодовете.

Трето пролетно градинско пръскане

Третото пръскане трябва да се извърши на етап розови пъпки, когато съцветията са готови да се отворят, но все още не са избухнали. По това време молецът започва да лети. Тя снася яйца в разцъфнала пъпка. И дори ябълката да расте, тя ще бъде малка, червеят ще я изяде отвътре.

Пръскането върху „розовата пъпка“ ви позволява да отровите молеца, но не и да нараните пчелите. За съжаление, те също са чувствителни към инсектициди. Ако се прилагат върху отворени цветя, пчелите в района могат да умрат.

За задължителното пръскане на овошките през март – ето какво да знаем

Коя пръскачка е най-добре да използвате?

Ако градината е много млада и дърветата са предимно джуджета или колоновидна форма, можете да се справите с пръскачка с резервоар от 1,5-3 литра.

Ако дърветата са по-стари и градината не е ограничена до дача, по-добре е да вземете по-голяма, с мряна за обработка на високи клони и просторен резервоар. Той ще ви служи дълги години, така че е по-добре да не пестите тук.

Кога да се извърши четвъртото пролетно пръскане?

По-добре е да извършите друго пръскане върху първите яйчници, когато плодовете не са по-големи от грахово зърно. Трябва отново да третираме градината за болести - има втора вълна от монилиоза, краста и лилаво петно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com