Резитба на розите през пролетта - кога и как се прави

10358
Резитба на розите през пролетта - кога и как се прави
Снимка: iStock

Розите трябва да се подрязват през пролетта. Резитбата се извършва на два етапа. Първо се осъщестява санитарно подрязване и едва след това - оформящо. Целта на санитарната резитба е премахване на стари или деформирани клони. Издънките, които растат навътре, незабавно се отстраняват. За пресадените растения е важно да премахнете напълно всички издънки, които се появяват под мястото на пресаждане. Разрезите се третират с брилянтно зелено или градински лак.

Правила за резитба на розите

Храстът се подрязва всяка пролет. Всички манипулации се извършват преди пъпките да цъфтят. Правилно е да се отреже 5-6 мм над здрава пъпка под ъгъл 45°.

За обработка вземете ножици за подрязване, които трябва да са остри. След обработка разрезът се дезинфекцира.

Как се извършва правилно вкореняване на рози във вода?

Формиращата резитба се извършва по-късно. Нейната цел е да активира растежа на издънките и да се формира атрактивна корона. Ранните цъфтящи сортове се подрязват през март-април, когато все още няма листа. Почвопокривните, увивните и хибридните сортове се подрязват по-късно - през май.

Видове формираща резитба:

  • Дълга - на клона остават десет пъпки. След това те ще се развият в малки издънки, както е при парковите и увивните сортове. Цъфтежът настъпва през юни. В случая цветовете са повече, но са по-дребни.
  • Средна - остават се седем пъпки. Разклоненията, които се появяват, са по-дълги, отколкото при първия вид резитба. Но те ще цъфтят по-късно. Почти всички сортове се обработват по този начин.
  • Къса - остават се 3 пъпки. Те произвеждат мощни дълги клони. Цъфтежът се забавя с месец. В случая цветовете са по-малко, но са по-едри.

Последният тип резитба не е подходящ за катерещи сортове. Нямат време да цъфтят. Старите храсти се подрязват по този начин. Това им позволява да се обновят и има подмладяващ ефект. Всеки сорт изисква специфичен вид резитба. На ремонтантните видове се оставят шест пъпки. 

Освен това през пролетта розовите храсти се нуждаят от допълнително хранене, което включва фосфор, магнезий, азот и калий. Можете да подхранвате с минерални, органични или сложни торове. След като изберете състава, не забравяйте да проучите инструкциите и да извършите торене в строго съответствие с него. Може да използвате универсална минерална смес. Смесете амониев сулфат и амониев нитрат в равни части.

Полученият състав се нанася върху почвата около ствола на храста в количество от 30 гр на квадратен метър. Техниката се използва върху влажна почва. Ако е суха, първо трябва да я полеете. Сместа се разтваря във вода преди поливане. Добър вариант за подхранване на рози през пролетта за буен цъфтеж са органичните торове. Отстранява се слой почва с височина 50-100 mm под храста. На негово място се изсипва хумус или компост.

Ако розите не са презимували добре, направете това, за да ги спасите

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на картофи - на каква дълбочина се прави

Отглеждане на краставици в торби - ето как се прави

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

Торене на ягодите по време на цъфтеж - кой е най-добритят тор

5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

Какво става с вкуса на босилека, ако отщипем цветовете му

6 задачи в градината, които трябва да свършите преди юни

Дупки в листата на босилека: Причини и решения на проблема

5 бързорастящи междинни култури за вашата зеленчукова градина

5 естествени метода, с които ще се отървете завинаги от охлювите в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com