Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тази напитка ще забравите за плевелите в градината

24 октомври 2023, 15:06 часа

Много градинари просто са убедени, че не съществува по-добър контрол на плевелите от плевенето. Но съществуват по-ефективни и лесни за приложение методи. Един от тях включва използването на една достъпна напитка.

Водка против бурените в градината

Така че, за да улесните и ускорите изкореняването на плевелите, трябва да приготвите специален разтвор, състоящ се от 150 ml водка и 1 литър вода. Този продукт трябва да се излее в спрей бутилка и да се напръска върху почвата три седмици преди планираното засаждане на културите. Благодарение на разтвора през сезона плевелите вече няма да се появяват.

Едно пръскане и забравяте за плевелите - ето с какво

Има и друг метод, базиран на силен алкохол.

В този случай трябва да разредите 25-30 ml водка в 0,5 литра вода, да добавите няколко капки препарат за миене на съдове и да използвате разтвора за пръскане на бурените в градината.

Процедурата трябва да се извършва в обедната жега всеки ден като внимавате да не засегнете градинските насаждения. Този метод в активния сезон е по-предпочитан за приложение в градинските пътеки. След това можете да сте сигурни, че плевелите бързо ще изсъхнат и вече няма да ви притесняват с присъствието си.

Можете да предотвратите развитието на нежелана растителност в градината ви, като използвате нетъкан материал за мулчиране. Не пропуска светлината и по този начин не позволява развитието на бурените. В случая семената, които са в почвата, продължават да бъдат в „режим на готовност“ и след отстраняване на мулчиращия материал ще започнат да покълват при първа възможност. Обикновено ягодите се отглеждат по този начин. Въпреки това, този метод е доста подходящ за други култури: домати, тиквички, краставици, маруля.

Ако дълго време не сте обработвали градината, след като решитда засадите градински култури в нея, със сигурност ще се сблъскате с един сериозен проблем – значително разнообразие от плевели. Добрият стар метод ще ви помогне в случая – засаждането на картофи. Дори да не се отървете от нежеланата растителност напълно, тази култура ще потисне значително нейното развитие. Ноо най-ефективният и екологичен вариант в случая е мулчирането с дебел (30–40 cm) слой слама. Трябва обаче веднага да се отбележи, че този метод изисква доста време, за да даде резултат - ще отнеме 1-2 сезона, докато всички стъбла и корени на бурените умрат под непроницаемия слой слама. В същото време земните червеи ще започнат да преработват сламата във вермикомпост, като по този начин се повишава плодородието на почвата. Но, както в случая с мулчиране на нетъкан материал, всички плевелни семена, които са в почвата, просто ще останат в режим на готовност, въпреки че мулчирането със слама значително ще потисне развитието им.

Още: Излейте това върху плевелите в двора. Няма да ги видите повече

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес