С тези 2 тънкости при отглеждане на чесън ще имате богата реколта

17172
С тези 2 тънкости при отглеждане на чесън ще имате богата реколта
Снимка: iStock

Чесънът – този полезен за здравето дар от земята, известен със своите антибактериални свойства и благоприятно въздействие върху организма, е характерна на българската трапеза храна, лек и цяр от незапомнени времена. Отглеждането му в България е разпространено по цялата територия на страната на предимно малки пространства.

Въпреки че културата не се отглежда трудно и най-специалните изисквания да са свързани само с почвата, която не трябва да е богата на подпочвени води, важно е да се следват някои правила, както и да се овладеят 2-те тънкости при отглеждане на чесън, гарантиращи богата реколта.

Тънкостите при отглеждане на чесън зависят от това дали говорим за летен, или за зимен чесън. Преди да „откраднем“ от опитните градинари техните 2 тънкости при отглеждане на чесън, ще споделим с вас едно от ключовите важни правила за отглеждането на чесън – независимо дали говорим за летен чесън, или за зимен, важно да го засадим на място, на което преди това не са отглеждани лук или картофи.

ПРОБЛЕМИ при отглеждане на чесън в градината, за които да внимавате

Най-подходящи условия и най-богата реколта предполага засаждането на чесън на места, на които преди това са отглеждани домати, краставици или бобови култури. Добри предшественици за зимния чесън са също тиквите, ранното зеле и тиквичките.

От ключово значение е и изборът на посадъчен материал. Закупуването на такъв от пазарите, чиито произход е неизвестен и може да не е български, може да завърши с провал и бедна реколтата. Добрите градинари търсят местни сортове, селектирани и създадени у нас, които се намират все по-трудно, но са истинска ценност, пригодени са за климата у нас и предполагат богата реколта, ако се съблюдават другите правила за отглеждане на чесън.

Две тънкости при отглеждане на зимен чесън

  • Зимният чесън предпочита добре структурирана почва. Тънкост при отглеждането му е именно изборът на почва и най-вече нейната киселинност. Високата киселинност на почвата не е благоприятна за развитието на чесъна. Важно е да се поддържа ниска или нормална. Това подпомага получаването на по-високи добиви и по-богата реколта.
  • Друг трик, които опитните градинари споделят, е нуждата от проява на търпение – да не се засажда културата веднага, след като се обработи почвата. Важно е да се изчака първо да се уплътни и след това да се засади чесънът, за да не попадне дълбоко, ако се избърза и се боцне в още рохкава и неуплътнена почва. Самата обработка на почвата изисква обогатяване и подхранване на почвата с тор, като при употреба на оборска тор, е важно тя да е отлично прегоряла, както и поливане. При суша поливането се прилага многократно, преди да се засади чесънът.

Засаждане на чесън от скилидка – съвет от опитните градинари

Две тънкости при отглеждане на летен чесън

  • Сред важните условия за богата реколта, когато говорим за летния чесън, е изборът на едри скилидки за засаждане, които не се засаждат на гъсто, за да не се роди чесън с тънки стъбла, склонни към пожълтяване. Дребните скилидки не са подходящ посадъчен материал.
  • Грижата за почвата при летния чесън е по-различна от тази за зимния. Най-подходящо и създаващо условия за постигане на най-добри резултати и богата реколта при летния чесън е комбинираното торене. Освен оборския тор, добре обгорял, който се препоръчва и за обработка на почвата за зимния чесън, при летния на 100 кв. м се внасят и по 4 кг амониева селитра и суперфосфат, както и 1,5 калиев сулфат. Тази тънкост е позната на опитните градинари и тя им помага за по-високи добиви и по-качествен чесън, роден от земята им.

Ако отглеждате чесън, не пропускайте да го приберете своевременно, за да не влошите качеството на културата, както и да съхранявате чесъна при подходящи условия – проветриви места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com