Стайни растения: Успешни стъпки за красота у дома

650
Стайни растения: Успешни стъпки за красота у дома
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте начинаещ градинар и тепърва развивате своята градина у дома, има няколко основни съвети при грижа за стайните растения, на които да обърнете внимание. 

Светлина

Стайните растения не винаги получават толкова светлина, колкото биха искали, а това е основното нещо, от което имат нужда. Ако растенията няма как да получават достатъчно естествена светлина, има и алтернативни начини.

Може да използвате лампи с нажежаема жичка и флуоресцентни лампи заедно. Или можете да закупите специални светлини за отглеждане, които осигуряват необходимите дължини на вълните. За да имитирате слънцето, осветявайте растенията си през деня, а не през нощта. Дръжте ги на подходящо разстояние. Забърсвайте листата редовно, за да достига светлината до тях по най-добрия начин.

Грижа за стайните растения: Съвети за начинаещи градинари

Растения, които растат при слаба светлина

Ако нямате възможност да инвестирате в допълнително осветление, има няколко растения, които изискват много малко светлина, за да се чувстват добре.

Растения като африканска теменужка и бостънска папрат ще растат чудесно близо до прозорец. Растенията със слаба светлина, като филодендроните, виреят на много малко естествена светлина или дори на изкуствена светлина. Други страхотни опции за слаба светлина включват аглаонема, чугунено растение, златен потос и мирна лилия.

Това са едни от най-лесните за отглеждане растения, но макар и малко трябва да полагате за тях необходимите грижи. Поливайте вашите стайни растения, когато почвата е суха на пипане, за да сте сигурни, че имат нужда.

Едни от най-честите грешки при грижа за ОРХИДЕЯ

Поливане и торене

Поливането и торенето зависи до голяма степен от вида на растението. При повечето растения е най-добре да оставите горния сантиметър от почвата да изсъхне между поливанията. Поливайте, когато е необходимо, като не оставяйте водата да престоява в чинийката на саксията. Повечето стайни растения растат доста бавно, така че няма да изискват много тор. Наторявайте ги на всеки няколко месеца.

Пресаждане на вашите стайни растения

Когато активно растящите стайни растения надраснат контейнерите си, е време за пресаждане. Изберете саксия с един размер по-голяма, но не и прекалено. Това може да причини задържане на вода в саксията и корените да изгният.

Извадете растението от старата му саксия и проверете корените. Ако са заплетени, използвайте пръстите си, за да ги разхлабите. Поставете малко смес за саксии на дъното на новата саксия и около растението, след като го поставите. Накрая полейте добре растението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com