Страхотен начин да си отгледате ЧЕСЪН в домашни условия

7392
Страхотен начин да си отгледате ЧЕСЪН в домашни условия
Снимка: стоп кадър YouTube

Чесънът е суперхрана, която се използва не само за прибавяне на допълнително вкус и аромат към ястията, но и с лечебните си ефекти е неизменен продукт в народната медицина. Чесънът е богат на антиоксиданти, витамини, минерали и други важни за здравето ни полезни вещества. Той е смятан за природен антибиотик и се открива лесно във всеки хранителен магазин, но защо пък да не си го отглеждаме сами вкъщи и да сме сигурни, че не е третиран с различни химии?

Сложете скилидка чесън в саксиите с цветята и вижте какво ще се случи

Чесънът се отглежда лесно и дори да нямате градина, можете да го засадите в саксия и да го поставите на терасата си. Ето и как може да го посадите правилно:

Съвети за отглеждане на чесън у дома

Трябва да подготвите чесъна преди да го засадите. Ще ви е необходима висока стъклена чаша, глава чесън, вода и нож. Обелете чесновата глава, като се стараете да не отделяте скилидките една от друга. Когато премахнете всички люспи, поставете главата в чашата с вода. Основата трябва да е обърната надолу, а водата трябва да покрива малко повече от половината глава, но не изцяло.

Позиционирайте чашата с вода на място с пряка слънчева светлина, може дори да е в близост до прозореца. Кълновете трябва да се снабдяват най-малко 6 часа със слънчева светлина ежедневно, но не бива и да прекаляваме с нея, защото кълновете може и да се изсушат и увехнат.

Знаете ли защо лекарите хапват чесън веднъж седмично?

След няколко дни би трябвало да забележите покълване в долната част на скилидките, а в горната ще се появят зелени стръкове. Внимателно отделете скилидките и може да ги засадите в отделни саксии, за да получите отделни растения.

Ако сте отделили скилидките една от друга още в началото, не се притеснявайте, защото може да отгледате и чесън от отделните части. Тук обаче трябва предварително да завиете отделните скилидки във влажна кърпа и да ги държите така за 2 до 3 дни, като те ще започнат да покълват през това време. Методът с голямата чаша тук няма да е особено ефективен, а за да снабдите скилидката с вода - поставете я в малка чашка за шот, напълнена догоре с вода. За да задържите скилидката изправена през цялото време, може да си помогнете с клечка за зъби, с която да я прободете, за да я държи в изправена позиция. Чашата се поставя на място с пряка слънчева светлина - прозорец, перваз. Имайте предвид, че водата постоянно трябва да покрива поне една трета от скилидката, така че редовно трябва да доливате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com