Тайните на разсада от пипер за рекордна реколта

8995
Тайните на разсада от пипер за рекордна реколта
Снимка: iStock

Грижата за семената на пипера преди засаждане е важна стъпка, която определя успешното начало на бъдещата ви реколта. Този процес включва няколко ключови стъпки, чийто неуспех може да повлияе на качеството на покълването и здравето на растенията.

Как да изберем семена за засаждане?

Първата стъпка е внимателният подбор на семена. Тази стъпка играе решаваща роля при формирането на висококачествен разсад. След като сортирате семената на хартия, отделете големи и малки екземпляри, като предпочитате семената със среден размер.

За да избегнете засяването на кухи семена, тествайте във воден разтвор на сол. Тези, които се издигат на повърхността, трябва да се изхвърлят, тъй като няма да могат да осигурят бързо поникване.

Задължително направете това със семената за пипера преди да ги засеете

Как правилно да дезинфекцираме семена?

Вторият важен етап е дезинфекцията на семената. Накисването им в разтвор на калиев перманганат за 10-15 минути гарантира, че бъдещата реколта ще бъде защитена от възможни заболявания.

Следващата стъпка е насищане с микроелементи. Накисването на семена в хранителен разтвор, особено разтвор на дървесна пепел, осигурява на растенията основни микроелементи. Специална рецепта - разредете 20 g пепел в 1 литър вода, оставете да се утаи, след което потопете семената в разтвора за 5 часа. Тази стъпка трябва да се извърши в деня преди засаждането, за да се осигурят оптимални условия за започване на вашата градина с пипер.

Бърз начин за сеене на пипер, който ще ви спести много усилия

Да се ​​накисва или не?

Четвъртият етап от обработката на семена от пипер - накисване преди сеитба - е важен момент за създаване на благоприятни условия за покълване на растенията. Много опитни градинари препоръчват да се поставят семена от пипер в един слой върху мокра кърпа, памучна вата, кърпа или хартиена салфетка. В този случай е необходимо не само да се осигури постоянна влажност на семената, но и да се поддържа температурата в помещението най-малко 25 °. За оптимални резултати се уверете, че влагата се запазва и семената се поддържат влажни.

След седмица или две тази внимателна грижа ще доведе до появата на кълнове. Можете да избирате между засяване на набъбнали семена и такива, които вече са започнали да покълват. Вторият вариант е за предпочитане, така че засадете семената, когато издънките едва започват да се появяват.

Всичко е заради студа

Закаляването на чушките е друга важна стъпка в подготовката на семената за сеитба. Поставете набъбналите семена за един ден в стая с температура от -1 ° или ги дръжте на топло място в продължение на 10 дни, премествайки ги на студено място през нощта (до -20 °). Този процес гарантира, че семената на пипера се пренасят по-успешно в почвата, насърчава бързото покълване и прави растенията устойчиви на температурни колебания. След втвърдяване семената на пипера са готови за сеитба, но първо трябва да се изсушат.

Благоприятни дни за засаждане на разсад от пипер през февруари и март:

февруари — 2, 3, 12, 15, 16, 19, 20, 21, 29

Март — 1, 2, 13, 14, 18, 19, 27, 28, 29

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com