Тайните за успешно поливане на зелето за добра реколта

3468
Тайните за успешно поливане на зелето за добра реколта
Снимка: annawaldl / Pixabay

Зелето е един от най-популярните и здравословни зеленчуци, широко са използвани в кулинарията. Но за да се получат качествени и вкусни зелки, е необходимо да се вземат мерки за правилният им завръз. Ето една достъпна и ефективна тайна, която ще помогне на вашето зеле да бъде силно и сочно.

Как да поливаме за оформяне на големи зелки?

Мулчиране със слама

Един от необичайните начини за поливане на зеле е мулчирането със слама. При този метод след засаждането на растенията около зелевите храсти се настила слой слама с дебелина около 5-10 см. Сламата спомага за задържане на влагата в почвата, предпазва от плевели и пази растенията от прегряване. Разлагайки се, сламата подхранва почвата.

Засаждане на ЗЕЛЕ: Основното, което трябва да знаете за добра реколта

Поливане през бутилка

Друг интересен начин за поливане на зеле е използването на пластмасова бутилка. Трябва да срежете дъното и да я закопаете близо до кореновата зона на зелето. След това напълнете бутилката с вода, тя бавно ще тече в почвата, осигурявайки постепенно и равномерно намокряне на корените. Този метод е особено полезен по време на периоди на суша или когато не е възможно редовно поливане.

Поливане с чай

Изненадващо, поливането на зеле с чай може да бъде ефективно. Напарвете черен чай в чайник и го оставете да се охлади. Изсипете този чай върху почвата около зелето. Чаят съдържа азот и желязо, които могат да помогнат за стимулиране на растежа и втвърдяването на зелевите растения.

Никога не засаждайте зеле на това място в градината!

Поливане с йоден разтвор

Друг интересен метод за поливане на зеле е използването на йоден разтвор. Капнете няколко капки йод към водата и разбъркайте добре. След това полейте с този разтвор почвата около зелето. Йодът е мощен стимулатор на растежа на растенията, помага за укрепване на кореновата система и увеличаване на добива.

Как правилно да се грижим за зелето, за да получите добра реколта?

Зелето обича умерено и редовно поливане. Важно е да не изсъхва или преполива почвата. Поливайте растенията дълбоко, така че водата да напои корените, избягвайте да пръскате вода върху листата. Проверявайте редовно влажността на почвата и регулирайте поливането според метеорологичните условия.

Зелето изисква добро подхранване. Важно е да го подхранвате с торове, богати на азот, фосфор и калий. Започнете да торите растенията две седмици след саденето и повтаряйте на всеки две до три седмици, докато главите узреят. Използвайте органични или минерални торове, като следвате указанията на опаковката.

Изборът на метод за поливане на зелето зависи от вашите предпочитания и наличието на материали. Мулчиране със слама, поливане през бутилка, използване на чай или йоден разтвор са необичайни и интересни методи, които ще ви помогнат да получите страхотна реколта от зеле. Експериментирайте, опитайте нови начини и намерете най-ефективния за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ако отглеждате доматен разсад на перваза, винаги го торете по този начин

Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

Засаждане на доматите - НЕ слагайте това в дупката

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com