Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази билка е идеалният тор за всичко в градината

10 юли 2024, 16:13 часа

Една популярна билка е един от най-ефективните стимулатори на растежа на градиските култури и цветята поради богатия си състав. Тя съдържа азот, силиций, желязо, калий, калций, сяра и други хранителни вещества.

Билката, от която се приготвя най-добрият тор

Копривата може да се използва като естествен тор за растенията, тъй като съдържа голямо количество хранителни вещества като азот, калий, калций, магнезий, желязо и други микроелементи.

Тази билка ще прогони почти всички вредители от градината ви

За да използвате коприва като тор, можете да приготвите инфузия. За целта наберете пресни листа от коприва и ги залейте с вода в съотношение 1:10. След това инфузията трябва да се остави да се настоява в продължение на няколко дни, като се разбърква от време на време. Получената инфузия може да се използва за поливане на растенията.

Копривата може да се използва и като компост. За да направите това, трябва да съберете листа и стъбла от билката, да ги накълцате и да ги добавите към компостната купчина заедно с останалите си органични отпадъци. Компостът, съдържащ коприва, ще бъде обогатен с хранителни вещества и ще се превърне в отличен тор за растенията.

Важно е да запомните, че използването на коприва като тор трябва да бъде умерено, тъй като излишъкът от азот може да повлияе негативно на растежа и развитието на растенията.

Освен това копривата съдържа много полезни вещества, като витамините А, В, С, К, Е, желязо, калций, магнезий, фосфор, калий, силиций, сяра и др. Тези биологично активни вещества помагат за укрепване на имунитета на растенията и подобряване на общото им състояние.

Друг начин за приготвяне на тор от тази билка - копривата трябва да се постави във всеки контейнер (кофа) като се напълни 2/3 от нейния обем, след това се долива вода и сепокрива с капак. Този съд трябва да се постави на място с интензивна слънчева светлина, за да настъпи по-бърза ферментация. Най-добре е да поставите кофата с тинктурата далеч от вилата си, тъй като след няколко дни ферментиралата смес ще мирише по-лошо от тор. За да се отървете от силната неприятна миризма, добавете листа и стъбла на валериана в съда. Или можете да използвате йод, добавете няколко капки към инфузията, неприятната миризма ще изчезне. Шепа суперфосфат също се използва, за да се отървете от миризмата.

Преди торене е необходимо 1 литър от тази смес да се разреди с 10 литра вода. Когато поливате с тази смес, можете да поръсите пепел под растенията или да я добавите към водата, за да осигурите на растенията минерали.

Имайте предвид, че можете да накиснете не само листа от коприва, но и лайка, глухарче, живовляк, жълтурчета, за да получите инфузия, а също така можете да добавите малко кравешки тор към горната смес. Тази смес трябва да се настоява, докато се появи бяла пяна, веднага щом се появи - това означава, че инфузията е готова за употреба. Най-добре е да накиснете билката в бъчва; Също така трябва да разредите инфузията преди торене: 1 литър инфузия се разрежда в 10 литра вода.

Също така е възможно да добавите стар сух хляб към инфузията.

Съвети за начинаещи градинари: този тор може да се използва за растения само до средата на лятото, тъй като е наситен с азот, който стимулира добрия растеж на растенията, но в същото време не позволява на градинските култури да се подготвят за зимата. През втората половина на лятото растенията трябва да се торят само с калий и фосфор. Едногодишните цветя могат да се хранят с инфузия на коприва преди настъпването на слана.

Инфузията от коприва работи добре за унищожаване на листни въшки, така че начинаещите градинари трябва да вземат предвид този съвет.

От тази билка се приготвя най-добрият тор за ягодите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес