Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

3999
Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава
Снимка: Thinkstock

Ако моравата ви започва да изглежда малко гола или на петна, вероятно се чудите дали сега е най-доброто време за засаждане на тревни семена или просто ще нахраните птиците, когато разпръснете семената.

Въпреки че можете да садите трева почти през цялата година, има определени периоди от годината, които е по-вероятно да гарантират по-зелена морава след всичките ви усилия.

Още: Алтернатива на райграса, която се поддържа лесно и няма нужда от поливане

Опитайте тези съвети, за да помогнете на вашата морава да процъфтява, от експерта Тери Валенсуела, мениджър по естествени науки в компания за грижа за моравата.

Засадете семена от трева, когато времето е меко

Засаждането в разгара на лятото прави по-трудно поддържането на нежния млад разсад да процъфтяват, така че пролетта и есента са подходящи. „Те са като сезоните на Златокоска за трева – нито прекалено горещи, нито твърде студени“, казва Валенсуела. „Тези сезони са склонни да предлагат по-меки температури и повече валежи, което гарантира, че семената на вашата трева не изсъхват твърде бързо. Допълнителните валежи също могат да помогнат да се гарантира, че те са достатъчно напоени. Плюс това, с допълнителните валежи, е по-малко вероятно да пропуснете жизненоважно поливане, което е от решаващо значение за установяването на семената."

Внимавайте за замръзи

Температурите на замръзване са враг на новата трева, така че е най-добре да засадите тревни семена, след като сланите са приключили през пролетта или преди да започнат през есента. „Времето е всичко!“ Валенсуела казва. „Целете се да сеете през есента преди средата на октомври. По-късно тези млади треви рискуват да бъдат изправени пред мразовити сутрини или да замръзнат, което води до потенциални оголени петна през пролетта.“ Валенсуела също така препоръчва да изчакате, докато средните дневни температури достигнат диапазона от 12 до 23 градуса.

Изберете правилния тип тревни семена за вашата морава

В по-хладен климат трябва да се насочите към треви като власатка или синя трева от Кентъки, докато треви от топъл сезон като бермудска трева и св. Августин процъфтяват при високи температури.

Ще трябва също да помислите как използвате вашия двор и светлината, където е засадена моравата ви. „Ако част от моравата ви е предимно засенчена, изберете семена, устойчиви на сянка“, казва Валенсуела. Ако жегата и сушата са обезпокоителни, има вид трева, която се култивира, за да ги толерира. Ако имате деца и домашни любимци, които тичат и си играят в двора ви, изберете издръжлива трева, която е в състояние да издържи на по-голям трафик."

„Правилното съчетаване на тревната смес е основна стъпка за гарантиране, че вашите тревни семена имат добър шанс да растат от самото начало“, казва тя.

Посейте семената на тревата по правилния начин

Ако засявате отново морава , първо я окосете късо и изгребете остатъците, за да помогнете на семената да достигнат до почвата. На много голи места трябва да изгребвате или по друг начин да раздробите почвата, преди да поръсите семената.

Използвайте ротационен разпръсквач, за да поставите семената, като следвате указанията на опаковката за това колко гъсто засявате моравата. (Поставянето на твърде много семена може да затрудни тревата да пусне корени, а недостатъчното засяване ще доведе до тънка, неравна тревна площ.) Внимателно напоявайте семената и продължете да напоявате всички оскъдни площи веднъж или два пъти на ден, докато тревата се установи.

Дайте време на вашата трева да порасне

Ще трябва малко да почистите тревата, докато тези неравни треви започнат да приличат повече на истинска морава. Стойте настрана от новопосадени петна, за да оставите тревата да расте и поддържайте почвата влажна, за да й помогнете да процъфтява.

Още: Ценни съвети, как да създадете морава, която няма нужда от косене

Може да изглежда нелогично, но Валенсуела казва, че косенето всъщност може да помогне на вашата трева да стане още по-гъста и по-силна - просто изчакайте, докато новата ви морава стане около 10 сантиметра дълга, преди да направите това първоначално косене. „Косенето всъщност кара тревата да се разпространи по моравата ви, запълвайки моравата ви по-бързо.“ И това може да означава, че ще трябва да правите по-малко кръпки и повторно засяване през следващия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com