Всичко за размножаването на зюмбюли - добавете тяхната красота в дома си!

4290
Всичко за размножаването на зюмбюли - добавете тяхната красота в дома си!
Снимка: iStock

Зюмбюлът е едно от любимите на българите градински и стайни растения. За неговото размножаване има няколко начина:

Изрязване на дъното на луковицата

Един от ефективните методи за размножаване на зюмбюли е изрязване на дъното на луковицата. След като цъфтежът премине и листата пожълтеят, я изваждате. Измивате я старателно под силна струя вода, за да се отстранят частиците пръст и всички стари люспи. След това събраните луковици се поставят на един слой в съд и се сушат.

Щом корените вече могат да се отделят без усилие - което става след около седмица, пристъпвате към изрязване на дъното на луковицата. С добре наточен нож се прави клиновиден разрез. Отстранява се не само цялото дъно, но и централната пъпка. След това мястото на разреза се посипва с прах от активен или дървесен въглен. Луковиците се поставят в съд, чието дъно е покрито с перлит - разрезите трябва да са обърнати нагоре. Самият съд допълнително се поставя в найлонов плик. Изискванията към така импровизираната „оранжерия“ са следните: влажност на въздуха 100%; температура – минимум 30 градуса.

За да получите нови издънки, трябва да изчакате поне 3 месеца. През този период от време ще се появят млади луковици с размер до 10 мм и коренови зачатъци.

Форсиране на луковици на зюмбюл през ЕСЕНТА: Ето как да го направите

Разрези в дъното на луковицата

Има и друг метод за размножаване на зюмбюли, свързан с манипулации в долната част (дъното) на луковицата.

В този случай тази част не се изрязва, а там се правят кръстовидни разрези. Тяхната дълбочина трябва да бъде приблизително 0,6 см. За дребна луковица са достатъчни 2 разреза, за голяма - 4. „Раните“ се поръсват с въглищен прах, луковиците се поставят на топло за 24 часа. Всички други манипулации са точно, както в първия случай.

Люспи

Друг вариант за получаване на млади луковици от зюмбюл е чрез луковични люспи. За целта се използва луковица с диаметър е приблизително 5 см. Такива луковици се разделят на 5-6 части и от дънната зона се отделят люспи. Всички срезове се поръсват с въглен. Люспите се слагат в найлонов плик, пълен с перлит, дървесни въглени или чист речен пясък. Пликът се завързва и се поставя на място с въздушна температура 20-25 градуса. Върху него трябва да пада разсеяна светлина.

Люспите се държат така най-малко 6 седмици. Още толкова време се съхраняват при температура 17-20 градуса по Целзий. По-нататъшното съхранение на луковиците е идентично с първия метод. От всяка луковица с диаметър най-малко 5 см може да получите приблизително 50 издънки.

Каква е тайната на отглеждане на зюмбюл в саксия

Разрязване на луковицата

Луковицата се изкопава и почиства. Премахвате корените, дънната част и сухите люспи. Измивате я обилно със силен разтвор на калиев перманганат. Разрязвате я по дължина от върха през центъра до долу.

Резултатът трябва да е 6 еднакви резена. Всеки резен се накъсва на люспи, разделени строго в долната част. Полученият материал трябва да се държи около 30 минути в 0,2%-ов разтвор на фунгицид. След това луковиците се оставят да изсъхнат добре и се разпределят поотделно в малки найлонови пликове с размери не повече от 7х5 см; във всеки плик трябва да има малко перлит.

Пликовете се запечатват и съхраняват в затворен съд с минимална температура 22 градуса по Целзий. След около месец и половина издънките може да се видят ясно. Подир 2 месеца, някои от новите луковици ще достигнат размера на грахово зърно. Периодично опаковките трябва да се отварят и материалът да се обработва с 0,1% разтвор на ефективен фунгицид, като при това няколко капки от тази течност да навлажнят и самия субстрат. След 3-4 месеца се появяват корени и новите луковички трябва да бъдат засадени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com