За богата реколта от сладък и месест пипер НЕ правете тези грешки

1480
За богата реколта от сладък и месест пипер НЕ правете тези грешки
Снимка: iStock

За да приберете богата реколта от едър, месест и вкусен пипер, е важно да избягвате някои грешки. Те включват - недостатъчно светлина, ранно засаждане, дълбоко засаждане, неправилно разкопаване на почвата, неправилно торене и др.

Грешки при отглеждане на пипера

Малко светлина - ако засадите сладки пиперки на сянка, не трябва да разчитате на богата и висококачествена реколта.

При липса на светлина стъблата на растението започват да се простират нагоре. Препоръчва се разсадът на червения пипер да се засажда в дупки на всеки 25 см, като между редовете трябва да се остави разстояние до 50 см.

Кога е най-добре да засадите разсад пипер през март 2024

Ранното засаждане е друга грешка. Можете да засадите разсад в открита земя само след като температурата на въздуха се задържи на +23 градуса поне три дни. Ако засадите чушки по-рано, храстите ще се забавят в развитието си, което ще доведе до недостиг на реколта.

Формираните храсти могат да се счупят под тежестта на растящите чушки или при силен дъжд и вятър. Можете да премахнете това неудобство, ако използвате опори, към които са вързани стъблата на растенията.

Дълбокото засаждане е друга грешка. Важно е да знаете, че растението има коренова шийка, така че не е необходимо да засаждате храстите на голяма дълбочина. Дълбочината се определя индивидуално и зависи от дълбочината, на която растението расте в разсадника - по правило, е не повече от 5 см. Имайте предвид, че колкото по-малко е заровен храстът, толкова по-добре ще расте и най-важното - ще е още по-силен.

Засаждането се извършва с почвата, в която са расли разсадите, но е по-добре да се избягва пикиране.

Неблагоприятни условия за растеж

Много градинари твърдят, че пиперът не се страхува от топлина и влага. Това не е вярно, ако температурата на въздуха надвиши +35 градуса, листата ще започнат да се извиват и след това ще паднат. Що се отнася до влагата, чушките я обичат, но в умерени количества. Ако прекалите с поливането, съществуващите яйчници и цветя ще окапят. Пиперът трябва да се напоява често, но е най-добре е поливането да се организира след залез слънце.

Въпреки факта, че кореновата система на пипера е разположена на дълбочина до 5 см, се препоръчва почвата да се разкопава поне веднъж седмично. Разкопаването се извършва на дълбочина до два сантиметра. Дълбокото разкопаване може да причини увреждане на корена, което ще доведе до бърза смърт на растението.

Съвети от опитни градинари

При засаждане на чушки се използват борови иглички, стърготини или слама, които преди засаждането на чушките се разпръскват върху площта за засаждане на слой 7-10 см, след което площта се прекопава. В такава предварително подготвена почва пиперът ще расте по-бързо и ще бъде възможно да се сведе до минимум необходимостта от разрохкване при отглеждането му.

Сладките чушки растат най-добре в добре наторена почва. Торовете трябва да се прилагат не само преди засаждането на разсад, но и след формирането на храстите.

За да получите богата реколта, се препоръчва да се прилагат торове с високо съдържание на калий и азот веднъж на всеки две седмици, фосфорът се изключва до минимум. Пресният оборски тор не може да се използва като тор, това ще доведе до влошаване на качеството на реколтата.

Бърз начин за сеене на пипер, който ще ви спести много усилия

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com