Как да си отгледаме много и чудно вкусни картофи сами с тези 8 градинарски тайни

15663
Как да си отгледаме много и чудно вкусни картофи сами с тези 8 градинарски тайни
Снимка: iStock

Как да отгледате добра реколта от картофи - гладът не е заплаха, докато отглеждате картофи в градината си. Варени, пържени или задушени - всички обичат картофи, особено децата. Така че въпросът дали да засадите картофи в градината си тази година изобщо не стои на дневен ред. И едва ли някой би отказал да научи няколко тайни за увеличаване на добивите.

Супер бързи и божествено вкусни картофи

Тайна 1:

Посадъчният материал трябва да се дезинфекцира. Това ще ви помогне да предотвратите появата на болести и вредители по време на периода на покълване. Добавянето на борна киселина също е ефективен стимулатор на растежа.

Тази обработка значително ще стабилизира разсада и със сигурност ще се отрази на добива. 

Тайна 2:

Пръскането на покълналите картофени клубени със специален хранителен разтвор два дни преди засаждането ще ускори покълването и образуването на клубени. Този прост метод може да увеличи добива на картофи с 10-13 %.

Тайна 3:

Прекосяване - как да отгледате буйна картофена реколта

Добивите от картофи могат да бъдат увеличени чрез подрязване на разсада по специален начин. Това изисква време и усилия, но си заслужава и добивите могат да надхвърлят 12-13%. Препоръчително е да се направят специални стимулиращи разрези в грудките, преди те да започнат да покълват.

Напречни разрези

Това позволява да започне да растат не само "очите" в горната част на грудката, но и средата и дори дъното на грудката. Въпреки това те никога няма да покълнат при използване на традиционните методи за покълване. Направете разрез, перпендикулярен на оста на грудката. Разрезът се прави дълбоко и само малка част от грудката (около 1 cm) остава неразрязана.

В резултат на това растежният агент започва да се разпространява равномерно във всички очи и от един-единствен клубен ще се получи силен храст с много стъбла. 

Пръстеновидно рязане

Този вид рязане също стимулира растежа на максимален брой издънки. Картофените грудки се отрязват с кръгова прорезка, така че дълбочината на листното стъбло да е 1 cm (това може лесно да се направи, като на това разстояние се прикрепи ограничител към острието на ножа).

Кръглият разрез може да се направи хоризонтално или вертикално

Кръглият разрез прекъсва притока на хранителни вещества и вещества за растеж към апикалната част на грудката. Тези вещества се насочват към страничните долни пъпки, като стимулират тяхното активиране и поникване. Това води до увеличаване на броя на стъблата, което пряко влияе върху броя на грудките на растението.

Експериментите показват, че при отрязване на долната част на грудката с хоризонтален пръстен "очите", които са останали неактивни, се активират и покълват, докато при отрязване на грудката с вертикален пръстен пъпките в грудковата част не се развиват, а пъпките във връхната част започват да се развиват значително.

Съхраняването на клубените, нарязани с пръстени, при температура от +14 до +18°C в продължение на 25-30 дни има огромен ефект. Рязането на пръстените трябва да се извършва при ранно засаждане на картофи.

Тайна 4: 

Много опитни производители смятат, че е най-"изгодно" редовете с картофи да се ориентират от север на юг. По този начин на нашата географска ширина слънцето ще огрява едната страна (източната) на реда до обяд и ще осветява напълно другата страна (западната) следобед. По този начин светлината и топлината се разпределят по цялото насаждение, което води до по-високи добиви.

Тайна 5: 

Картофите имат лоша слава, но наистина ли този нишестен въглехидрат е толкова лош за вас?

Пасираните и варените са страхотни, пържените не. Всички са съгласни, че картофите са вкусни. Те са достатъчно универсални, за да бъдат...

Независимо от убежденията си, не пренебрегвайте възможностите за поливане, когато те се появят. Освен това картофите не са краставици, така че поливането им от един до три пъти на сезон е достатъчно. Също така, ако времето е сухо и горещо по време на цъфтежа и образуването на грудки, поливането абсолютно ще увеличи добива на картофи.

Тайна 6:

За да бъдат картофите пълни през цялата зима и пролет, трябва да торите три пъти годишно. 

Например това подхранване е особено ефективно по време на вегетацията, особено ако стъблата са слаби и тънки. Опитните градинари препоръчват използването на зелен тор - той подпомага активния растеж на стъблата. Можете да използвате следната изпитана рецепта

Смесете 15 чаши хумус с 10 чаени лъжички карбамид. Това е достатъчно за 10 реда картофи.

Бързи рецепти с картофи: За заети домакини

Искате да сготвите нещо вкусно, но нямате време за сложни рецепти. Предлагаме ви две лесни рецепти с любимите картофи, които се приготв...

Чуден градинарски трик, с който да ускорите растежа на чушките и да получите богата реколта

Тайна 7:

Хранителните вещества в горната част на стъблото достигат до извивките и отиват направо в грудката. Върховете на стъблата не изсъхват, фотосинтезата не спира, а картофите продължават жизнената си дейност.

Тайна 8:

Когато изкопавате ранно засадените картофи през юни, внимателно изберете големите грудки и оставете малките в основата и веднага се поставят на първоначалното им място. Налейте половин кофа вода в подготвената дупка и поставете корените на картофите направо в почвената каша. Обикновено след 5-7 дни картофите пускат успешно корени и през есента отново могат да бъдат прибрани за радост на градинаря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com