Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За захарни и месести домати използвайте този тор през юли

21 юни 2024, 15:34 часа

В средата на лятото доматите се пълнят със сок. Основната задача на градинаря през този период е да подхрани растението, така че плодовете да са не само големи и сочни, но и сладки. В крайна сметка малко хора ще харесат домати, които имат кисел вкус. Тайната на високото съдържание на захар в доматите е един добре известен тор.

Как да подхраним доматите през юли

През втория месец на лятото калиевият сулфат има добър ефект върху доматите. Една кофа с вода трябва да съдържа 1-2 супени лъжици от този продукт (точното съотношение обикновено е посочено на опаковката). Всеки доматен храст трябва да получи един литър от приготвения разтвор. Има два варианта за прилагане на тор: поливане в корена и пръскане.

Доматите и краставиците ще растат по-бързо, ако ги поливате с това

Ако градинарят не разполага с калиев сулфат, тогава може да се използва алтернативен тор - пепел. Прахообразната съставка може просто да се поръси върху почвата. Но е по-добре да използвате течен тор: за 10 литра вода ще ви трябват 2 чаши пепел. Разтворът може да се използва в рамките на 24 часа след приготвяне. Всеки доматен храст трябва да получи 500 милилитра течност (чрез поливане в корена).

Грижа за доматите през юли

Важно през този период е оформянето на храста. Доматите растат с буйна зелена маса до есента особено ако в почвата има достатъчно количество азот. Ето защо не забравяйте за навременното отстраняване на излишните листа и пасинките.

Разбира се, не можете да оставите храста напълно „плешив“; той няма да може да функционира нормално. Но той вече не се нуждае от толкова зеленина, колкото в началото на сезона - силата на растението трябва да бъде насочена към узряване на плодовете. Затова отстранете всички нови издънки, оставяйки малки (до 1,5 cm) пънчета, долни листа (особено тези, които са започнали да пожълтяват) и масивни листа, разположени в основата на зреещия клъстер. Не забравяйте, че колкото по-близо е есента и студените нощи, толкова по-голяма е вероятността от развитие на мана.

През първата половина на юли се извършва третото (последно) подхранване на домати. Основният акцент в него е върху потенциалното плододаване, а не върху увеличаването на зелената маса. В допълнение към органичните вещества в хранителния разтвор са включени важни микро- и макроелементи.

Следният състав е най-подходящ за юлски тор за домати: 1 кг оборски тор , 20 гр суперфосфат , 20 гр калиев сулфат, 10 гр урея , 10 гр вар , 2 гр меден сулфат на 10 литра вода. Струва си да поливате храсти с този тор рационално - високите и подобни на лози растения ще се нуждаят от 2 литра, ниските и средните растения ще се нуждаят от 1-1,5 литра на храст.

Капковото напояване се счита за идеално за домати , тъй като непрекъснато и равномерно осигурява влага на корените на растенията, без да овлажнява листата и плодовете. Въпреки това, ако все още не сте въвели този метод в грижата за насажденията, редовното поливане в корена ще свърши работа. Възрастен доматен храст с плодове трябва да се полива 1-2 пъти седмично като се използват 4-5 литра вода за всеки храст.

Реколтата на доматите ще бъде 2 пъти по-богата, ако ги торите така

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес