Защо е добре да имаме това цвете у дома?

14855
Защо е добре да имаме това цвете у дома?
Снимка: iStock

Зелената лилия е позната под името паяков бръшлян, кокошка и пилета. Това е вид вечнозелено и многогодишно растение, чийто произход е Южна Африка. Неговото основно свойство е да пречисти въздуха за по-малко от 24 часа. Сред основните характеристики на цветето е неговата височина. Тя не надвишава повече от 60 сантиметра.

Малката му височина прави растението подходящо за отглеждане в различни помещения. Ако живеете в малък апартамент, това е идеалното решение за вас. Също така то може да прочисти въздуха. Идеално е за жилищата, които се намират на шумни булеварди или улици. Замърсяването там определено е голямо. Не можете спокойно да проветрите, тъй като замърсеният въздух от улицата ще влезе вътре.

Цветя, които ще ви донесат късмет в любовта

Ползи

Растението е толкова ефективно, че според различни проучвания то унищожава до 96% от замърсения въздух. С него определено ще вдъхнете нов живот у дома и ще можете да освежите помещението си по достъпен начин. Ето и как да се грижите за него:

Светлина и влага

Зелената лилия обича да е светло, затова я поставете на място, което е огрявано от светлината. Така ще стимулирате и процеса по фотосинтезата. През зимата можете да включите допълнително осветление. Нормалната температура трябва да бъде стайна – около 10-15 градуса. Влажността трябва да е над 50%.

Поливане

Поливането зависи от растежа на растението, но е със средна честота. По време на вегетационния процес и процъфтяването, то ще се нуждае от повече влажност. Растежът почива от ноември до март, следователно през този период няма да се нуждае от толкова вода. В началото използвайте застояла слънчева вода или от чешмата. Лилията не обича кисела почва.

Най-подходящите летни цветя за градината

Въпреки че обича светлината, трябва да внимавате листата да не прегорят. Можете да сложите буфер между растението и светлината – перде или пък да я поставите в банята. Поливането лятото трябва да е през две седмици (ако е във вътрешно помещение) или когато видите, че почвата е суха. Торенето също става на всеки две седмици през пролетта и лятото. Важно е да не прекалявате със самото поливане, тъй като колкото и да обича влажността, растението може да загние. Ако видите почвата да привлича насекоми или да излъчва миризма, то със сигурност водата му е в повече.

Не е толкова трудно да отглеждате това красиво растение. Със сигурност ще внесе много цвят у дома. Не забравяйте да го пазите от слънчевите лъчи, които са силни и могат да го изгорят. Внесете свежест и чист въздух на всяко място, където се намирате с това красиво и полезно растение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com