X
 
 

8 морски орли са забелязани в резерват "Сребърна"

926 0
photo of 8 морски орли са забелязани в резерват "Сребърна"
В последните дни на януари на територията на поддържан резерват „Сребърна“ са наблюдавани едновременно 8 морски орли, съобщиха от пресцентъра на Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе. Хищните птици използват резервата като хранителна база. Птиците се хранят с едри риби, гъски и дребни патици. Понякога отнемат плячката на орела рибар и други рибоядни видове. Преследват и гмуркащи се под водата птици. Свиват гнезда по стари, високи дървета, около водоеми.

В колонията на къдроглавия пеликан броят на птиците достигнаха до сто. Първите заселели наколните платформи и териториите около тях вече гнездят. Новодошлите в момента активно строят гнезда.

Първата група къдроглави пеликани бе забелязана над "Сребърна"

От няколко дни в резерват "Сребърна" освен традиционно зимуващите птици – лебеди и водни кокошки, са наблюдавани облитания и почи...

На територията на резервата се наблюдава голямо струпване на птици – лебеди, зимно бърне и лиски. Големи ята белочели и сиви гъски нощуват в резервата.

Водните стоежи в езерото са стабилни. Има замръзнали участъци в периферията на водните огледала.

Поддържан резерват „Сребърна“ е една от най-значимите влажни зони на територията на екоинспекцията. Наред с останалите защитени местности „Калимок-Бръшлен”, Комплекс „Алеко-Телика”, „Блатото край село Малък Преславец“ и „Гарвански блата”, ПР „Сребърна“ осигурява дом и благоприятни условия за размножаване на редки и защитени видове птици.

ЮНЕСКО одобри 4 български биосферни резервата

ЮНЕСКО одобри обявяването на „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Ето къде можете да проверявате резултати...

Днес, 21 май, се провежда първият зрелостен изпит по български език и литература в XII-ти клас. Днес и седмокласниците ще покажат знани...

missing image
Официално: Ето какво се падна на зрелост...

"Човекът и вярата" в стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Това е темата на трети модул, по който пишат зрелостниците на матурата ...