Българският език се разпространява с бързи темпове в глобален мащаб

3029
Българският език се разпространява с бързи темпове в глобален мащаб

Българският език в глобален мащаб се разпространява с бързи темпове, каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН в коментар на създадената от нея карта на българоезичните по света. Относно изследването доц. Кочева уточни, че хората, които говорят езика ни по земното кълбо, са 15 млн., броят на българските училища също се увеличава бързо.

„Прави впечатление и това посочват и от Държавната агенция за българите в чужбина, а и ние в контакт с нашите общности установяваме, че българските училища навсякъде по света се множат и то в много бърза прогресия. Създават се. Дали ще са под формата на неделни или някаква друга - това няма никакво значение, но като че ли има нов импулс за ребългаризация. Там, където има смесени бракове, ситуацията с българския език е много по-сложна, защото в семейства, в които майката е българка, езикът като че ли се поддържа по-добре. Там, където ситуацията е обратна, той се губи много по-бързо“, добави доц. Кочева.

15 млн. души по света говорят български език

Българският език в глобален мащаб се разпространява с бързи темпове, каза доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН в ...

Тя подчерта, че има много и различни причини за нееднаквото разпространение на българския по света, които трябва да се отчитат отделно за всяка страна, в която са се преселили наши сънародници. Ученият допълни, че в езика ни се наблюдава и възраждане на диалектите и интереса към тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини