Космически звук на над 101 гайди екна в сърцето на Родопите

5884
Космически звук на над 101 гайди екна в сърцето на Родопите
Снимка: Чуйте Девин

Три гайдарски състава свириха заедно на първия фестивал "Чуйте Девин". Елица Тодорова извиси глас с химна на Родопите "Бела съм, бела, юначе". Артисти от цяла България се събраха в Девин за истински празник на изкуството.

Космическият звук на над 101 гайди екна в сърцето на Родопите. На сцената на първия фестивал "Чуйте Девин" заедно засвириха музикантите от гайдарски състав "Девин", "101 каба гайди" и гайдарски състав "Дельо хайдутин". Мощният звук огласи планината и разтуптя сърцата на многобройната публика, дошла от цялата страна, за да чуе най-българския звук. Над мощния звук на гайдите извиси глас Елица Тодорова, която изпя химна на Родопите "Бела съм, бела, юначе". Заедно с нея на сцената излязоха тъпанджийте Мартин и Кристиян Пищолски. "Днес сбъднах една своя мечта - да пея под съпровод на толкова много гайди в сърцето на Родопите. Този звук на гайдите е символ на българската мощ.", сподели развълнувана Елица минути след участието си. Публиката онемя от изумление, когато илюзионистът Икар демонстрира коронния си номер и свали главата от раменете си. На финала на концерта "Майсторите на танца" развяха огромен български трикольор.

Над 101 гайдари ще свирят заедно на първия фестивал "Чуйте Девин"

Заедно с тях на сцената в Девин ще се качат артисти от различни жанрове на изкуството. Многобройна публика ще изпълни града, а хотелите...

През целия ден на сцената на фестивала се изявиха певци, инструменталисти, танцьори, артисти, илюзионисти, художници и майстори на художествени занаяти от цяла България. Своето изкуство показаха "Девин Денс клуб" , "Межденските славеи" от с. Межден, обл. Силистра, "Витошки ритми" от софийското село Мърчаево, клуб за народни танци "Рила" от Дупница, "Майсторите на танца" и "Български ритми" от Перник, Представителен детско-юношески ансамбъл "Здравче-венче" от гр. Велинград, Женски битов хор и Неформална младежка група "Тримонциум" от с. Калековец, детски и младежки състав от с. Езерово, общ. Белослав, Клуб "Фолк Денс Българи" от Плевен, танцова формация "Ритми" от Костинброд, група за автентичен фолклор и детска група "Дъга" от общ. Минерални бани, обл. Хасково, читалище "Пробуда-1926" от Горна баня, "Етнофолк" от Радомир, илюзионно студио "Икар". Всеки от тях показа най-красивите си изпълнения, най-пъстрите си костюми, най-изявените си таланти. Всички участници получиха плакети и грамоти за от кмета на Девин Красимир Даскалов, който е патрон на фестивала. "Щастлив съм да ви приветствам тук и да ви покажем всичко най-красиво, което има в Девин.", каза кметът и поздрави всички участници за отличното им представяне. Специални отличия получиха най-малкият участник Валентин Цветанов, който е само на 3 години и 6 месеца, но вече е тъпанджия с опит и неговата сестра Виктория, която очарова всички с професионалното си изпълнение на невероятно трудна граовска песен. Плакет за дългогодишните си изяви на сцени в цяла България и по света, на които е популяризирал българския фолклор, получи и най-възрастният гайдар от Девин Манол Ташков.

Атмосферата на фестивала допълваха изложбата на художничката от Варна Вили Миронова, която бе нарисувала картини, вдъхновени от природата и традициите на Родопите, сергиите с произведения на майстори на художествени занаяти, които показаха керамични съдове, дърворезби, пъстри накити и сладкогласни чанове. Из въздуха се носеше през целия ден изкусителният аромат на традиционни родопски специалитети. Организаторите се постараха всички участници във фестивала, дошли от различни краища на България, да почувстват пословичното гостоприемство на родопчани. Гостите бяха посрещнати с хляб и сол и с гайди. Посрещачите бяха младите таланти от Общинския детски комплекс.

Многобройна публика от цяла България се стече за първото издание на фестивала "Чуйте Девин". "Идваме тук, за да чуем величествения звук на гайдите и да почувстваме българския дух.", споделиха впечатлените зрители и увериха, че зрелището ще остане незабравимо за тях.

Всеки от участниците и публиката отнесе със себе си спомена за невероятно изживяване с дъха на родопско биле, звука на каба гайда, есенните багри на планината и топлината на лековитата минерална вода. Гости от близо и далеч се разделиха като приятели и си обещаха нова среща след година отново в Девин.

Милица Божинова и Асен Масларски: Благодарни сме на хората, които имат нужда от песните ни (ВИДЕО)

Певческият тандем Милица Божинова и Асен Масларски, любими на няколко поколения българи, зарадваха жители и гости на град Девин на 12 а...

За следващото издание на фестивала организаторите от сега подготвят нови изненади, а интерес за участие са заявили гайдари от Шотландия, Ирландия, Македония, Полша и Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Месец на ТАЛАНТА с палитра от събития представя даровити деца и младежи в Бургас

Двама румънци получиха втори шанс за живот след донорска ситуация у нас

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини