Ловни соколи ще кръжат в родното небе

6416

Пет малки ловни сокола, излюпени в Спасителния център за диви животни "Зелени балкани" в Стара Загора, днес се завръщат в открито небе, съобщи БГНЕС.

"Това е голямо събитие за нас", каза Христина Клисурова от Спасителния център. Този вид соколи са изчезнали от българските земи преди повече от 70 години. Малките соколчета, които днес се освобождават са на възраст 30 - 40 дни . Те са първите излюпени у нас от соколите, внесени от Германия, Словакия и Чехия, разказва Клисурова. Първият излюпен сокол край Стара Загора е едногодишният Георги, който се излюпил точно на Гергьовден.

Колегите й специалисти от "Зелени Балкани" са положили изключителни усилия за създаването на това поколение. Птиците са били под постоянен 24-часов надзор, следено е всяко тяхно действие.

Така след 70-годишно отсъствие от днес ловни соколи ще кръжат в родното небе. Такова освобождаване на соколи се прави за трети път у нас. Мястото, на което ще бъдат освободени птиците се пази в тайна заради страховете на природозащитниците от набези на недобросъвестни ловци. С днешния ден нашите грижи за соколчетата не приключват - те ще бъдат маркирани с предаватели, ще следим тяхната миграция, каза още Клисурова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини