Млади физици показаха магията на природната наука с интересен практически пример 

2594
Млади физици показаха магията на природната наука с интересен практически пример 
Снимка: Технически университет - филиал Пловдив

Осем отбора средношколци се събраха в аулата на Техническия университет – филиал Пловдив, за да премерят знания и практически умения по физика. Те трябваше да излъчат победител в 54-то републиканско състезание, организирано от клуб „Квант“, което съвпадна с 30-я рожден ден на клуб „Галактика“ в Смолян и 20-я рожден ден на неговия наследник – клуб „Квант“ в Пловдив.

За тези години в клуба са преминали 700 ученици, чийто интерес към физиката бе обобщен от несменяемия ръководител на „Квант“ Васил Базелков.

Клубът преминава през изпитание за оцеляване, когато преди години губи сградата, в която децата са добивали кръжочни знания по физика. Днес квантовци с благодарност приемат дара на пловдивския филиал на Техническия университет, който ги приютява.

„Съвсем логично бе да дадем покрив на млади хора с интерес към физиката, защото тя е в основата на всички инженерни науки, изучавани при нас“, каза зам.-директорът доц. д-р Никола Шакев.

Университетът споделя с квантовци и технически средства, с които учат студентите, а част от преподавателите във ВУЗ-а работят заедно със средношколците.

В приветствие към състезателите Катя Стайкова – управител на клъстер „Тракия икономическа зона“ ги покани на посещение във фирми, където младите физици могат да видят на практика приложението на природните науки в производството. 

До финалния кръг на 54-то състезание по физика достигнаха 3 отбора - „Нютон“, „Фарадей“ и „Квантинум“, а състезанието бе толкова оспорвано, че разликата между третия в класацията „Квантинум“ и другите два отбора, достигнали до финал, бе само няколко точки. Те решаваха логически, експериментални и рискови задачи. Гимназисти от Пловдив и Смолян трябваше например да обясняват по какво се отличава действието на крилата на самолета от действието на крилата на птица. Доказваха как по-бързо ще се изгаси пожар – с топла или със студента вода.

Една от практическите задачи даде в ръцете на момиче порцеланова чаша, чук и голям пирон с предизвикателството да пробие дупка в дъното ѝ, без да я счупи на парчета. И момичето го измисли – потопи чашата в съд с вода, замахна с чука няколко пъти и проби дъното с пирона. Младите физици от противниковия отбор дадоха обяснението на експеримента – чашата не се чупи само тогава, когато водата „изгони“ всичкия въздух в нея.

Крайният победител в 54-то състезание на клуб „Квант“ стана отбор „Нютон“. Състезателите от Математическата гимназия в Пловдив набраха 138 точки. По специална формула тези точки се превръщат в оценка от отличен 5,85 и служат на учениците за кандидатстване в Техническия университет – филиал Пловдив. Балът на състезателите от другите отбори също бе много висок – от много добър 5,12 до отличен 5,54.

ОЩЕ: Физици са готови да възродят алтернативна теория на гравитацията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини