Музеят на хумора и сатирата събира еколози и артисти в уъркшоп на 25 и 26 юни

3218
Музеят на хумора и сатирата събира еколози и артисти в уъркшоп на 25 и 26 юни
Снимка: Музей "Дом на хумора и сатирата"

На 25 и 26 юни Музеят на хумора и сатирата организира уъркшоп за еколози и артисти. В него ще участват представители на Грийнпийс - България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, За Земята, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Природонаучен музей - София, ПП Българка, НП Централен Балкан, Дирекция "Инфраструктура и екология" при Община Габрово, както и артисти от цяла България.

По програма на участниците предстои да посетят Регионалното депо за неопасни отпадъци, както и множество презентации, дискусии и колаборации между представители на екоорганизации и артисти по конкретни за България екологични проблеми.

Вероятно хората в България по-често чуват и знаят повече за проблемите на изсичането на горите в Амазония, отколкото за обезлесяването на нашите планини. Дискусиите на тема екология в публичното пространство често се изкривяват, експерти и активисти целенасочено се дискредитират и в крайна сметка дебатът се използва за политически цели, което създава недоверие към проблемите на екологията в обществото ни.

През последните 15 години в световен план екологията е обичайна тема в съвременното изкуство. В България този процес се активира едва в последните години. Видимостта на локалните екологични проблеми и опознаването на “екологичната сцена” (организации, области на дейност, експерти и проблеми) би допринесъл за появата на повече и по-силни художествени проекти с фокус екология.

Каква е ролята на изкуството в този процес на създаване на отношение и промяна на на гласи? Вероятно по-различна от тази на документалното кино или комуникационните кампании, които боравят с въздействащи факти и изображения (в държава, в която изкуството беше пряко използвано като инструмент на пропагандата, би следвало да си даваме сметка за минусите от инструментализирането му).

Карикатура по време на Пандемия (СНИМКИ)

Пандемия по време на Карикатура или Карикатура по време на Пандемия На 23 октомври Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен с...

Целта на настоящата среща е да създаде среда на диалог, опознаване и възможност за планиране на съвместни действия в рамките на предстоящото 25. Габровско биенале през 2022 година - неговите изложби, но и паралелната програма от събития (лекции, дискусии, прожекции, пърформанси, уъркшопи).

Остава точно една година до старта на Биеналето, която екипа на Музея на хумора и сатирата иска да използва, за да организира мащабен, международен форум за изкуство и екология, който да достигне до огромна публика. Предвид факта, че Музеят е популярно място за посещение на туристи, това е уникална възможност да бъде достигната изключително широка публика, която да бъде въвлечена по най-адекватния начин в проблемите на екологията днес.

---

Събитието е част от програма "Прекрачване на граници" (Borderline Offensive) и се реализира с подкрепата на Национален фонд култура и "Творческа Европа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини