Най-дългата и красива пещера на Шуменското плато ще бъде благоустроена по проект

42258
Най-дългата и красива пещера на Шуменското плато ще бъде благоустроена по проект

Дейностите по проекта "Устройство и управление на Природен парк "Шуменско плато" предвиждат пещерата "Бисерна", която е най-дългата и красива пещера на платото - да бъде благоустроена и отворена за туристи в началото на 2016 г. Това съобщи Айнур Велиева - ръководител на проекта на стойност близо 5 млн.лева, финансиран по Оперативна програма "Околна среда" от Европейския фонд за регионално развитие /с 85 процента/ и от държавния бюджет /с 15 процента/, предаде БТА.

По проекта, който трябва да се реализира до края на годината, са заложени за изпълнение дейности, свързани основно с опазването на биоразнообразието и подобряване на туристическата инфраструктура на територията на природния парк.

Спелеолози ще посрещнат Новата година в „Ягодинската пещера”

12 спелеолози и любители-пещерняци ще посрещнат за пореден път новата година в „Ягодинската пещера”. Това каза за Радио &bd...

До момента са изготвени четири експертни доклада за прецизиране на дейностите в пещерата "Бисерна", известна още като "Зандана"; ремонтирана е чешма до пещерата; построен е тунел в първите 100 метра от нея, който обаче няма да се използва около 12 месеца, за да могат прилепите, които обитават пещерата - да възстановят популацията си.

Предстои в пещерата да се изгради още около 800 метра инфраструктура - обезопасителни съоръжения, осветление, пасарелки и апаратура, която ще следи за тектонски движения и нивата на въглероден диоксид и радон, за да се гарантира сигурността на посетителите.

Пещерата "Бисерна" е обитавана от няколко вида прилепи и е с дължина от над 2700 метра. Състои се от долна и горна галерия, разположени една над друга с постоянна вертикална връзка. Долният етаж на пещерата е подземна река, а в най-красивата й горна част има многообразни по цвят и големина сталактити.

Пещерата е благоустроена в периода от 1976 г. до 1985 г., но не е открита за посещения, тъй като през 1987 г. водоизточникът е каптиран за водоснабдяването на Шумен. След като пещерата се отвори за посещения, туристи няма да се допускат до пълната с вода долна галерия.

Българин проникна в най-дълбоката пещера

  Пещернякът Теодор Кисимов от Русе постави рекорд, прониквайки до най-дълбоката подземна точка достигана от българин досега. Спе...

В изпълнение на проекта до момента са ремонтирани 24 скални маршрути; извършени са дейности по поддръжка на тревни и горски местообитания; ремонтирани са обезопасителни съоръжения в парка; извършено е отстраняване на растителност от външните страни на Шуменската крепост; изработени са звуци, картини и карти на птици и прилепи, с които посетителите на парка ще имат възможност да се запознаят.

По проекта предстои да се извършат ремонти на заслони, беседки, специализирани алеи, кътове за деца и за краткотраен отдих; да се обновят основни туристически пешеходни и велосипедни маршрути; да се изгради специализиран велосипеден маршрут и стартова площадка за парапланеризъм в западната част на платото.

По проекта се предвижда още изграждане на втори етаж на информационния център в парка "Кьошковете", както и преустройство и разширение на Летния информационен център на дирекцията на природния парк, където е предвидено да се изгради и кула с купол за телескоп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини